Herdenking Wapenstilstand op 10 en 11 november

Gepubliceerd op woensdag 24 oktober 2018 11.45 u.
Dit jaar is het 100 jaar geleden dat er einde kwam aan de Groote Oorlog. In heel België worden herdenkingsplechtigheden en -activiteiten georganiseerd. Ook in Vilvoorde.

Ook stad Vilvoorde herdacht de afgelopen jaren via tal van activiteiten de Groote Oorlog. Op 11 november 2018 is het exact 100 jaar geleden dat de strijdende partijen een cruciale wapenstilstand tekenden. Daar hoort traditiegetrouw een plechtige herdenking bij die op de verschillende Vilvoordse kerkhoven en aan toegewijde gedenkmonumenten door zal gaan met de genodigden. Naast de bloemenhuldes zullen er vanaf de kerken sobere optochten vertrekken ter ere van dit moment.

Schepen voor burgerzaken, cultuur en feestelijkheden, Johan Serkeyn, benadrukt het belang van de herdenking voor jong en oud: “Dit jaar is het écht 100 jaar geleden dat de laatste wrede “oude oorlog”, vaak man tegen man, tussen staten werd bevochten. Helaas werd het ook niet de laatste oorlog, maar 11 november wordt dit jaar een nóg belangrijker moment om stil te staan bij de rampen en gruwel die oorlog betekenen.”

Het grote publiek kan aan de vooravond van deze herdenking al in Houtem terecht voor een fakkeltocht die je in het verleden onderdompelt. Ook is iedereen de avond van 10 november welkom bij een kooroptreden vol vredesliederen.

Op zaterdag 10 november vertrekt de fakkeltocht van 1,5 km om 18.30 uur aan de kerk van Houtem. Deze kerk is een van de monumenten die door de oorlog werd verwoest. Deelnemers herbeleven de bezetting in Houtem via lokale verhalen, vertolkt door acteurs. Om 21 uur verzorgt het Carmina Kamerkoor het muzikale programma “Vrede, een universeel lied” met stukjes uit “The Peacemakers” van Karl Jenkins, aangevuld met andere rustgevende gezongen oproepen tot vrede. Dit optreden gaat door in zaal De Kring, Damstraat 69 in Houtem. Beide activiteiten zijn gratis toegankelijk voor het publiek.