Naar inhoud

Historie en stadsarchief

Vilvoorde telt ongeveer 40 600 inwoners en is 21,47km² groot. Het Vilvoordse publiek kan genieten van een ruim aanbod aan verschillende voorzieningen en beschikt over aantrekkelijke mogelijkheden op het vlak van wonen, bedrijfshuisvesting, scholen, winkels, sport en recreatie.

Vilvoorde situeert zich in het noordoosten van de provincie Vlaams-Brabant, grenzend aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De stad ligt op de as Brussel-Mechelen-Antwerpen en geniet van een bijzonder grote bereikbaarheid. Te land is Vilvoorde te bereiken via de belangrijke verkeersaders als de Woluwelaan, de Ring rond Brussel, de N1 Mechelsesteenweg, de E19 Brussel-Antwerpen en de spoorlijn Brussel-Antwerpen. De Zennestad ligt bovendien aan het Zeekanaal en op 10 minuten van de nationale luchthaven Zaventem. De nationale zeehaven van Antwerpen ligt op slechts 40 minuten van Vilvoorde verwijderd.

Sinds het einde van de vorige eeuw neemt de Vilvoordse bevolking weer toe. Vilvoorde herbergt meer dan 4000 mensen van vreemde nationaliteit waarvan een opvallend groot aantal Spanjaarden. De Spaanse gemeenschap kwam na de Tweede Wereldoorlog tot leven in het industriële Vilvoorde en voelt zich ook vandaag thuis in onze stad.


Overzicht