Horst brengt kunst en muziek naar Vilvoorde

Gepubliceerd op maandag 25 maart 2019 17 u.
Na 5 jaar in Holsbeek komt Horst naar Vilvoorde. Met een Horst Lab voor creatieve culturen, een Horst Exhibition met nieuwe in-situ kunstwerken en een driedaags Horst Festival momentum op de Asiat-site.

Op 1 oktober 2018 kwam het beheer en gebruik van de voormalige legerkazerne Asiat in handen van de stad. In afwachting van de ambitieuze ontwikkelingsplannen voor de site, besliste het stadsbestuur op korte termijn al actie te ondernemen via tijdelijke maatregelen en lanceerde de oproep tot Stadsmakers. 

Heel wat initiatieven gaven gehoor aan de oproep en “De zomer van 2019” zal de site garant staan voor een boeiend programma. De laatste puzzelstukken van het programma worden momenteel gelegd, maar het stadsbestuur is alvast verheugd te kunnen aankondigen dat ook het meest vooruitstrevende festival van het land de weg vond naar de Asiat-site. “Op deze manier willen we van de oude vervallen legersite snel een stadsdeel maken waar er van alles te beleven valt. Ik ben er alvast van overtuigd dat de Asiat-site de komende jaren de ‘place to be’ wordt voor alle Vilvoordenaars en de vele bezoekers van de stad”, aldus burgemeester Hans Bonte.

Horst, een beweging die zich toelegt op het ontwikkelen van talent, plekken en steden, verenigt kunst en muziek en viert de samensmelting van beide werelden. Van 2014 tot 2018 vond Horst Arts & Music plaats op het kasteelterrein in Holsbeek en groeide het uit tot een internationaal gerenommeerd platform voor avant-garde elektronische muziek, inventieve in-situ kunst en architectuur.

Na 5 jaar in Holsbeek maakt Horst nu de overgang naar Vilvoorde. Met een Horst Lab voor creatieve culturen, een Horst Exhibition met nieuwe in-situ kunstwerken en een driedaags Horst Festival momentum, wordt de Asiat-site dé plaats om jong en creatief talent te ontwikkelen door kunst & muziek als katalysators in te zetten.

Schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati kijkt uit naar de samenwerking tussen Horst en stad Vilvoorde: “De ontwikkeling van de Asiat-site biedt enorm potentieel. In afwachting van die ontwikkeling zal de tijdelijke invulling van de Stadsmakers ons deze zomer al laten proeven van wat mogelijk is. Het artistieke experiment van Horst past volledig in de visie van de stad en is een waardevolle katalysator voor dit nieuwe stadsdeel. Het driedaags festival zal de voormalige legersite mee op de kaart zetten als nieuw en levendigs stadsdeel en Vilvoorde als hippe stad aan het water bevestigen.

De ambities voor de site zijn groot en delen vele raakvlakken met de missie van Horst om plekken en steden te ontwikkelen. Horst zet kunst, architectuur en muziek in als instrumenten om de ontwikkeling van Asiat te stimuleren. Horst kijkt ook over de grenzen van Asiat. In samenwerking met de uitbater van de naburige gascentrale, wil het één van de koeltorens artistiek invullen en publiek toegankelijk maken.

Voor het volledige programma van de Stadsmakers en alle info rond Horst Lab, Horst Exhibition en Horst Festival, houd je best de website en Facebookpagina van stad Vilvoorde en Horst in de gaten!