Naar inhoud

Open Monumentendag in Bibliotheek Vilvoorde.

campagnebeeldOp zondag 9 september 2012 vindt de 24ste editie van Open Monumentendag plaats met als thema ‘woord, muziek en beeld’.

Eén van de mooiste monumenten waar reeds sinds meer dan een halve eeuw van woord en beeld kan genoten worden is de Bibliotheek Vilvoorde op de Grote Markt.
De bibliotheek bestaat uit twee panden: het linkerdeel maakte vroeger deel uit van de overdekte markthallen, het rechterdeel was eigendom van de familie Lauwers-Van Ootegem. Het statige herenhuis op de Grote Markt, dat later zou omgevormd worden tot bibliotheek, was een plek waar het echtpaar kunst verzamelde en hun interieur door verschillende ambachtslieden kunstig lieten inrichten.

De Bibliotheek Vilvoorde werd sindsdien gerenoveerd om tegemoet te komen aan de noden van een moderne bibliotheek. De charme van het originele herenhuis werd hierin behouden. De prachtige glasramen staan bol van symboliek met verwijzingen naar grote Vlaamse schrijvers, het wapenschild van hun geboorteplaats en wapenschilden van de Vlaamse provincies. Daarnaast vinden we er ook prachtig houtsnij- en smeetijzeren werk terug.

Er worden in het kader van de Open Monumentendag ook enkele uitzonderlijke manuscripten tentoongesteld en er vindt een tentoonstelling van de Portaelsschool voor Beeldende Kunsten plaats.

De Bibliotheek Vilvoorde is doorlopend te bezoeken tussen 10 en 18 uur. Gegidste wandelingen vinden plaats om 11, 13, 15 en 17 uur.
Meer info op www.openmonumenten.be of bij de dienst Cultuur (Bolwerkstraat 17, 02 255 46 91).

Datum van het bericht: dinsdag 04 september 2012
Alle nieuws