Aankondiging openbaar onderzoek: vervoerregio Vlaamse Rand

De vervoerregio Vlaamse Rand heeft een voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan uitgewerkt. Dat plan legt de globale mobiliteitsvisie voor de komende 10 jaar (met een doorkijkperiode van 30 jaar) vast voor de vervoerregio op een strategisch niveau, en dat voor alle vervoerswijzen. In dit voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan werd rekening gehouden met het Ontwerp plan-MER. Het Ontwerp plan-MER beschrijft de mogelijke milieueffecten van het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan. Iedereen kan deze documenten inkijken en opmerkingen meegeven.

Het Regionaal Mobiliteitsplan kadert binnen basisbereikbaarheid, de Vlaamse visie op mobiliteit. Met basisbereikbaarheid zet Vlaanderen in op een efficiënter, duurzamer en flexibeler vervoer waarin het combineren van verschillende vervoermiddelen centraal staat. Voor de realisatie van basisbereikbaarheid werden de driehonderd Vlaamse steden en gemeenten opgedeeld in 15 vervoerregio’s. Binnen deze vervoerregio’s werken de gemeenten samen een mobiliteitsplan uit, specifiek voor hun regio.

De vervoerregio Vlaamse Rand is samengesteld uit deze 33 gemeenten: Affligem, Asse, Beersel, Bever, Buggenhout, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Kampenhout, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst.

Tijdens het openbaar onderzoek dat loopt van 31 mei tot en met 29 juli 2023 kunt u het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan en het Ontwerp plan-MER voor de vervoerregio Vlaamse Rand inkijken:

  • Op vlaanderen.be/openbaar-onderzoek-vervoerregio-vlaamse-rand
  • Op de websites van bovenvermelde gemeenten.
  • In het gemeentehuis van bovenvermelde gemeenten, of op de locatie die de bovenvermelde gemeenten hiertoe aanwijzen. Voor Vilvoorde is dit het administratief centrum Portaels, Portaelsstraat 7, 1800 Vilvoorde. U dient hiervoor een afspraak te maken met de dienst Openbaar Domein en Mobiliteit via het telefoonnummer 02 255 47 74.

U kan ook terecht op een digitale infomarkt voor meer uitleg en toelichting via volgende link: https://geoportal.swecobelgium.be/portal/apps/storymaps/stories/4fe277919bf048c7a0ca4ad4d3f1849b

Of u kan ook langskomen op de fysieke infomarkt op woensdag 14 juni 2023 van 16u – 19u in de Graaf de Ferraris, Koning Albert II-laan 20, 1000 Brussel, lokaal 01.G.20, eerste verdieping.

Opmerkingen kunt u uiterlijk tegen 29 juli 2023 bezorgen:

  • Via mail aan de vervoerregio Vlaamse Rand op het mailadres: vervoerregio.vlaamserand@vlaanderen.be.
  • Via schriftelijke aflevering tegen ontvangstbewijs op het gemeentehuis van de hierboven vermelde gemeenten. Voor Vilvoorde kan dit op het stadhuis: Grote Markt, 1800 Vilvoorde.