BRAND, Verboden en verbrande boeken

“Brand”
Fototentoonstelling over verboden en verbrande boeken georganiseerd door het Vermeylenfonds Vilvoorde

“Wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen.” (Heinrich Heine)
Op 10 mei 1933 kwam een horde nazi's samen op de Bebelplatz in Berlijn om gehoor te geven aan de oproep van propagandaminister Joseph Goebbels. Alle boeken die niet pasten binnen het canon van de nazi's werden op de brandstapel gegooid. Boeken van onder meer Heinrich Mann, Sigmund Freud, Erich Maria Remarque en Karl Marx gingen in vlammen op.
Censuur is van alle tijden. Kritische stemmen zijn de luis in de pels van autocratische regimes. Alle middelen worden ingezet om hen monddood te maken.
Censuur is nog steeds een realiteit in verschillende landen. Auteurs worden nog steeds vervolgd, boeken nog steeds verbrand. Censuur druist in tegen de mensenrechten, en dat kunnen wij niet accepteren.
Met de fototentoonstelling “Brand” willen wij de strijd tegen censuur onder de aandacht brengen. Bekende en onbekende lezers laten zich fotograferen met een gecensureerd boek dat hen heeft ontroerd, een boek waarvan ze hopen dat het opnieuw gelezen wordt. En opnieuw. En opnieuw.

“Brand” valt de ganse maand oktober te bezichtigen in de bibliotheek van Vilvoorde (Grote Markt 9, 1800 Vilvoorde) tijdens de openingsuren.
U bent uiteraard welkom op de vernissage die plaatsvindt op vrijdag 4 oktober om 20u.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Stedelijke bibliotheek, Grote markt 9

Contact

Organisatie

August Vermeylenfonds

Filter op categorie