Brand meubelketen Kolveniersstraat

Gepubliceerd op zondag 7 april 2019 0.30 u.
Op zaterdag 6 april onstond omstreeks 22 uur brand in een pand van meubelketen Belga Meubelen in de Kolveniersstraat. De brand is onder controle, de brandweer blust volop na. Mensen met vragen kunnen vanaf maandag 8 april terecht op het nummer 02 255 47 33.

BRAND MEUBELKETEN KOLVENIERSSTRAAT – UPDATE MAANDAG 8 APRIL, 16.20 UUR

Op zaterdagavond 6 april ontstond een brand in het filiaal van Belga Meubelen in de Kolveniersstraat. Zondag 7 april werd volop nageblust, ook maandag 8 april blijft de brandweer nablussen.

Expertisebedrijf Oesterbaai nv voerde op zondag 7 april de nodige onderzoeken uit naar mogelijke asbestverspreiding door de brand. Uit de analyse van de experten blijkt dat er in een heel beperkte zone in de directe omgeving van de brand een minimale neerslag van asbestvezels kon worden vastgesteld.

Metingen tonen aan dat er geen neerslag van asbestvezels plaats vond buiten deze perimeter.

De bewoners van deze straten werden reeds persoonlijk verwittigd. De stad geeft uit voorzorg de opdracht aan het expertisebedrijf om eerstdaags contact op te nemen met de bewoners voor de analyse van eventuele roetresten in tuinen of op terrassen.

De straten zelf worden op maandag 8 en dinsdag 9 april professioneel gereinigd. Gedurende deze reiniging zijn de Spiegelstraat en Neerhofstraat afgesloten voor het verkeer. De Kolveniersstraat blijft afgesloten tot de nodige afbraakwerken van de meubelketen uitgevoerd werden. Aangezien die afbraakwerken veel vrachtvervoer met zich meebrengen, wordt er reeds een afsluiting ingesteld ter hoogte van de Nolet De Brauwerestraat richting Mechelsestraat. De parking onder de Grote Markt blijft bereikbaar.

Burgemeester Hans Bonte: “De snelle interventie en opvolging heeft ons toegelaten snel te schakelen om de nodige maatregelen te nemen. We willen echter graag benadrukken dat er geen reden is om ongerust te zijn over de gezondheid voor de bewoners die binnen de perimeter wonen. Zoals het onderzoek aantoont is de hoeveelheid vrijgekomen asbest minimaal, de blootstelling aan de vezels van korte duur. We raden natuurlijk aan vrijgekomen roetdelen zelf niet aan te raken, maar daarvoor te wachten tot de expert is langsgekomen.”

Mensen met vragen over asbest, kunnen hiervoor steeds terecht op de website van OVAM: https://www.ovam.be/asbest-1.

----

BRAND MEUBELKETEN KOLVENIERSSTRAAT – UPDATE ZONDAG 7 APRIL, 10.40 UUR

Op zaterdagavond 6 april ontstond een brand in de meubelketen gelegen in de Kolveniersstraat. Inwoners van de getroffen straat werden geëvacueerd en opgevangen in de stedelijke sporthal.

De brandweerkorpsen konden na een aantal uur de brand onder controle krijgen. Het gebouw is echter volledig vernield. De meeste aanpalende woningen en de school konden dankzij de inzet van de korpsen van Brandweerzone West, Puurs en Brussel gevrijwaard worden.

De eerste metingen tonen aan dat de rookvorming van de brand niet giftig was. Ramen en deuren mogen sinds deze ochtend opnieuw geopend worden.

In de vroege ochtend konden de bewoners terugkeren naar hun huizen in de Kolveniersstraat. De brandweer zal in de loop van zondag verder nablussen. De directe omgeving van de Kolveniersstraat (tussen Spiegelstraat en Kolveniersstraat) blijft afgesloten voor verkeer. Het ziekenhuis AZ Jan Portaels is opnieuw via de gekende toegangswegen bereikbaar.

----

BRAND MEUBELKETEN KOLVENIERSSTRAAT – UPDATE ZONDAG 7 APRIL, 4.05 UUR

De brandweerkorpsen voeren momenteel de nodige nabluswerken uit op de brand die zaterdagavond ontstond in de meubelketen in de Kolveniersstraat.

Door de ouderdom van het gebouw bestaat de mogelijkheid dat er asbest aanwezig was. Het onderzoek is momenteel volop lopende. Uit voorzorg wordt gevraagd aan omwonenden om eventuele roetresten in tuin of terras niet zelf te verwijderen maar te melden op het nummer 02 255 47 33. Dit kan vanaf maandag 8 april, 9 uur. Stad Vilvoorde zal zelf een deskundige aanstellen die de nodige onderzoeken doet en indien nodig de verwijdering zal opvolgen.

Het stadsbestuur benadrukt dat er geen reden is tot paniek. Overheidsdienst OVAM specifieert dat bij een éénmalige blootstelling het risico verwaarloosbaar is. Mensen met vragen kunnen steeds informatie vinden via https://www.ovam.be/milieu-gezondheid/asbest.

Aangezien de rookhinder sterk verminderd is, mogen deuren en ramen opnieuw geopend worden in de omliggende straten.

Burgemeester Hans Bonte: "Dankzij de grote inzet van de verschillende hulpdiensten kon deze grote brand redelijk snel onder controle gebracht worden en werden de meeste woningen en de school gevrijwaard blijven. De geëvacueerde inwoners kunnen stilaan terug naar hun woning. De nabluswerken zullen nog een tijd in beslag nemen. Er wordt dan ook gevraagd de Kolveniersstraat, Vlaanderenstraat en Mechelsestraat te vermijden. Het ziekenhuis AZ Jan Portaels is bereikbaar via de Drenkplaatstraat en de Slachthuisstraat. Het noodplan werd om 3.59 uur opgeheven."

 ----

BRAND MEUBELKETEN KOLVENIERSSTRAAT – UPDATE ZONDAG 7 APRIL, 2.50 UUR

De brand in de meubelketen Belga Meubelen die op zaterdagavond ontstond, is onder controle. De inwoners van de geëvacueerde woningen in de Kolveniersstraat zullen, na de nodige metingen, begeleid worden naar hun huizen.

De brandweerkorpsen blijven de komende uren nablussen. De Kolveniersstraat en het parcours van de leiding blijven tot nader orde afgesloten.

----

BRAND MEUBELKETEN KOLVENIERSSTRAAT – UPDATE zondag 7 april, 1.45 uur

Op zaterdag 6 april omstreeks 22 uur ontstond een brand in meubelketen Belga Meubelen in de Kolveniersstraat. De brandweerkorpsen zijn volop bezig om de brand onder controle te houden en bundelt alle krachten om de aanpalende woningen te vrijwaren. Om de bluswerken uit te voeren wordt water aangevoerd via een tijdelijke leiding die verbonden is met het Zeekanaal Brussel-Schelden. Deze loopt via de Vlaanderenstraat en Mechelsestraat naar de Kolveniersstraat. Om deze leiding te beschermen worden alle straten uitgevend op dit parcours afgesloten voor het verkeer.

Alle inwoners van de Kolveniersstraat werden geëvacueerd en opgevangen in de stedelijke sporthal. Er zijn geen gewonden.

----

BRAND MEUBELKETEN KOLVENIERSSTRAAT - perstekst zondag 7 april, 00.30 uur

Door een brand bij meubelketen Belga Meubelen in de Kolveniersstraat werden een 30-tal omwonenden geëvacueerd. Er zijn geen gewonden. De geëvacueerde bewoners worden momenteel opgevangen in de stedelijke sporthal.

De brandweer wordt geassisteerd door de korpsen van Brussel en Puurs. Er is momenteel geen indicatie dat er asbest in het gebouw aanwezig is, maar door de grote rookontwikkeling wordt preventief gevraagd aan omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden.