De Woon+bus

In de Woon+bus krijg je gratis advies over energie besparen, renoveren en duurzaam wonen. Bovendien kan je voor slechts 40 euro een energieaudit van je woning aanvragen om te zien waar er energie en dus ook geld verloren gaat!

Locatie


De Woon+bus komt naar je toe. Je kan wekelijks op drie momenten langskomen: dinsdag tussen 13 en 16 uur, woensdag tussen 12 en 15 uur en donderdag tussen 15 en 18 uur.

 • In december en januari zetten we volop in op woningaudits, waardoor de woon+bus tijdelijk niet actief is. Uiteraard kan je per e-mail of telefonisch (0484 92 44 64 of woonplus@vilvoorde.be) steeds contact nemen, een vraag stellen of een audit bestellen.
 • Van 4 februari 2020 tot 27 februari 2020: Koningslo Strombeeksesteenweg (thv Brico).

De exacte planning kan je ook steeds raadplegen op onze Facebookpagina Ons Vilvoorde Klimaatactief.

Tips


Je kan bij ons terecht voor praktisch bespaaradvies op maat van jouw woning. Dit doen we door jouw huis te analyseren en je advies over je specifieke energieproblemen te geven.

   • energieaudit van je woning
    Door slecht geïsoleerde daken, muren en ramen gaat er enorm veel energie verloren. Met de steeds duurder wordende energieprijzen merken we dit ook aan onze energiefactuur. In de Woon+bus kan je een energieaudit aanvragen. Bij zo’n audit komt een energie-expert langs bij je thuis om te analyseren waar en hoe je de energie-efficiëntie van je woning kan verbeteren. Een energieaudit kost 40 euro.

   • warmteverlies in kaart brengen? schrijf je snel in voor een warmtescan!
    Inwoners van Vilvoorde krijgen de kans om tijdens de herfst en winter goedkoop een warmtescan van hun woning te laten uitvoeren. Voor slechts 40 euro gaat een energiedeskundige van vzw 3Wplus (die samenwerkt met het stadsbestuur) met een warmtebeeldcamera na waar precies in de woning warmte verloren gaat. Zo’n toestel is nodig aangezien warmteverlies niet met het blote oog waarneembaar is. De camera stelt de deskundige in staat om infraroodfoto’s van de woning te nemen, zowel aan de buitenkant als aan de binnenzijde.
    Na het onderzoek ter plaatse stelt de expert een rapport op, met daarin onder meer sprekende infraroodbeelden die het warmteverlies aan de hand van kleuren duidelijk maken. Verder staan in het rapport tips en technische adviezen om het warmteverlies tegen te gaan. De energiedeskundige geeft ook uitleg over premies en begeleidt je bij offertes. Een warmtescan uitvoeren kan enkel tijdens de herfst en winter. Het verschil tussen de temperatuur binnen en buiten moet voldoende groot zijn, anders is het warmteverlies niet of niet goed te meten. Een warmtescan aanvragen, kan via 0484 92 44 64 of woonplus@vilvoorde.be.

   • Vlaamse energielening

   • Dakisolatie en hoogrendementsglas weldra verplicht in woningen.
    Vanaf 2020 moeten de daken van alle woningen in Vlaanderen geïsoleerd zijn, en ook het verbod op enkel glas komt heel dichtbij. Vooral voor verhuurders is deze strengere regelgeving van belang.
    De Vlaamse overheid zet volop in om tot een energiezuiniger woningbestand in Vlaanderen te komen en zo de CO2-uitstoot omlaag te krijgen. Vanaf 2020 moet iedere woning over de nodige dak- of zoldervloerisolatie beschikken, en binnen enkele jaren zal ook enkel glas niet langer mogen. “Eigenlijk moeten woningen al sinds 2015 voldoen aan de dakisolatienorm, maar tot eind 2019 krijgt het huis of appartementsgebouw daarvoor een beperkt aantal strafpunten, waardoor de eigenaar nog de tijd heeft om het dak te isoleren. Vanaf 2020 worden 15 strafpunten toegekend aan een woning zonder de nodige dakisolatie, met als gevolg dat het pand ongeschikt kan verklaard worden voor bewoning. De eigenaar moet dan de nodige werken uitvoeren om de woning in regel te brengen”, verduidelijkt energiedeskundige Steven Fevery van de Woon+bus. “Ook voor enkel glas worden de regels strenger. Wie vanaf 2020 nog één of meerdere ramen met enkele beglazing heeft, riskeert bij een controle strafpunten te krijgen. Twee of meer van zulke ramen resulteert vanaf 2023 in 15 strafpunten en het mogelijk ongeschikt verklaren van de woning.”
    Wil je weten of je woning aan de voorwaarden voldoet of welke stappen je moet zetten, kom dan vrijblijvend te rade bij een energiedeskundige in de Woon+bus. “Om echt zeker te zijn of je woning al dan niet conform is, kan je bij ons voor slechts 40 euro een energieaudit en een eventuele warmtescan aanvragen. Je krijgt dan een rapport met o.a. een overzicht van mogelijke maatregelen mét kostprijs en terugverdientijd. Je kan ook beroep doen op de provinciale groepsaankopen van o.a. dakisolatie en isolerende beglazing. Die groepsaankopen garanderen een degelijke uitvoering van de werken met kwalitatieve materialen en aan een correcte prijs. In het aanbod van premies en subsidies, die de financiële inspanning dragelijk maken, maken we je graag wegwijs.”
    Meer info: tel. 0484 92 44 64 of woonplus@vilvoorde.be.
   • Geïsoleerd dak en strategische schaduw houden zomerhitte weg.
    Tijdens de warme zomermaanden is het niet altijd even vanzelfsprekend om afkoeling te vinden. De hitte buiten de woning houden kan: “Dakisolatie is niet enkel geschikt om de warmte binnen te houden. De isolatie kan ook helpen om de hitte van buitenaf te weren of het infiltreren van overmatige warmte te vertragen. Dakisolatie is dus altijd nuttig”, legt deskundige Steven uit. “Een bijkomende methode is strategische schaduw, zoals bomen die in de zomer via hun bladeren de zon buitenhouden. In de winter staan de bomen kaal en laten ze de zon dus binnen. Ook brede dakoversteken, een luifel of zonnewering kunnen interessant zijn. Ze zijn goedkoper dan actieve koeling en verbruiken geen of heel weinig energie. Je kan ze bovendien als afdak of verduistering gebruiken, afhankelijk van het gekozen systeem.”Geïsoleerd dak en strategische schaduw houden zomerhitte weg.

Provinciale groepsaankoop zonnepanelen, isolatie en ramen


Inwoners van Vilvoorde kunnen het hele jaar door intekenen op de provinciale groepsaankoop van zonnepanelen, isolatie en isolerende ramen. Wil je je energieverbruik en bijhorende factuur binnen de perken houden, en tegelijkertijd voor minder CO2-uitstoot zorgen? Dat kan met de groepsaankoop van de provincie Vlaams-Brabant. Je dak, zoldervloer en muren isoleren kan aan een scherpe prijs, net als het plaatsen van goed isolerende ramen en zonnepanelen.

Waarom isoleren?

   • een niet-geïsoleerde woning verliest 30% van de warmte langs het dak, 20% langs de muren en 15% langs de ramen.
   • tegen 2020 moeten alle daken in Vlaanderen geïsoleerd zijn.
   • isoleren verhoogt de waarde en het wooncomfort van je woning.

Waarom zonnepanelen?

   • de gemiddelde terugverdientijd bedraagt tussen de 9 en 14 jaar.
   • de installatieprijs is de laatste jaren sterk gedaald.

 Waarom kiezen voor de groepsaankoop?

   • garantie op een correcte prijsbetrouwbare aannemers en een hoge kwaliteit van materialen en plaatsing.
   • keuze uit verschillende soorten isolatie, ramen en zonnepanelen.
   • vrijblijvend inschrijven zonder verplichting om de offerte te aanvaarden.

Inschrijven kan via www.vlaamsbrabant.be/groepsaankopen.

Meer info kan je vinden in de Woon+bus (woonplus@vilvoorde.be).

Vragen?


Contacteer ons via woonplus@vilvoorde.be of op het nummer 0484 92 44 64. De Woon+bus is een samenwerking tussen stad Vilvoorde en 3Wplus in het kader van Vilvoorde Klimaatactief.