Energiebesparende maatregelen

Op 2 september lanceerde de Vlaamse Overheid een inspiratiegids rond energiebesparende maatregelen voor lokale overheden. Stad Vilvoorde ging hiermee aan de slag en onderzocht de haalbaarheid van de verschillende maatregelen voor haar dienstverlening.

Het verlagen van de temperatuur met 1°C levert ongeveer een energiebesparing van 7% op. Omdat verschillende studies uitwezen dat 19°C nog net binnen de comforttemperatuur ligt, verlaagt de stad de temperatuur van 21,5°C naar 19°C in haar stedelijke gebouwen. Dat levert een energiebesparing van ongeveer 17,5% op. Van de administratieve centra, het stadhuis, de stedelijke scholen, de bibliotheek tot cc Het Bolwerk, iedereen draagt zijn steentje bij. Omdat elk gebouw anders is, wordt de precieze aanpak per gebouw verder onderzocht, net als het verder delen van energie tussen de verschillende stedelijke gebouwen. De stad wordt in haar zoektocht naar energie-efficiëntie bijgestaan door externe expertise. Intern schakelt de stad haar werknemers in om onopgemerkte energievreters te melden en aan te pakken, zoals verlichting die ’s nachts blijft branden, en installeert ze timerschakelaars om permanente toestellen tijdens het weekend uit te schakelen.

Vilvoorde zal daarnaast, in overleg met Fluvius en Sibelgas, ’s nachts maximaal de openbare verlichting doven. De exacte uren zijn afhankelijk van de beslissing van de Vlaamse Overheid en de technische haalbaarheid.

Stad Vilvoorde telt meer dan 100 verenigingen die elk op hun eigen manier belangrijke pijlers zijn van het sociale weefsel van de stad. Om de gebruikers van de stedelijke infrastructuur en de andere Vilvoordse verenigingen te ondersteunen, zal de stad een infomoment organiseren om de verschillende maatregelen te bespreken en tips aan te reiken waar verenigingen zelf mee aan de slag kunnen. De kernboodschap blijft altijd: zuinig omspringen met de beschikbare energie! Ook in de stedelijke sportinfrastructuur zal de temperatuur verlaagd worden in functie van de activiteiten die erin georganiseerd worden. Douches blijven beschikbaar, maar ook daar wordt de temperatuur aangepast. Voor het water van het stedelijk zwembad ’t Zeepaardje verandert er niets, zij volgen immers al jaren de minimaal aangewezen temperatuur van 26°C voor zwemwater.

Ook tijdens de feestdagen neemt de stad haar verantwoordelijkheid op. De spiegeltent wordt helaas geschrapt vanwege de hoge energiekosten, o.a. door de verwarming met generatoren. Maar de stad onderzoekt de mogelijkheid om toch een basisaanbod aan feestelijkheden te kunnen aanbieden. Een mogelijk uitvalsbasis is cc Het Bolwerk. In alle wijken wordt de LED-kerstverlichting behouden. Deze zijn laag in verbruik en zullen slechts een beperkt aantal uren per dag branden. Hiermee wil de stad op een energiezuinige manier toch de kerstsfeer in de straten behouden.

Energiepunt Vilvoorde als centraal aanspreekpunt tijdens de energiecrisis

De stad biedt al een aantal jaar ondersteuning en renovatiebegeleiding aan inwoners die hun woning energiezuinig willen maken. Deze ondersteuning wordt van nu af aan gebundeld aangeboden via het energiepunt Vilvoorde. Je kan hier terecht voor verschillende zaken: advies over je energiefactuur, een energieaudit, een warmtescan, renovaties die nuttig zijn voor jouw woning en hulp bij het aanvragen van de juiste subsidies en premies. De stad werkte deze dienstverlening uit samen met enkele partners. De woonexperts van 3Wplus leveren bouw- en verbouwadvies, de medewerkers van SAAMO zijn dan weer experten in werken met kwetsbare doelgroepen en in de verschillende wijken aan de slag als aanspreekpunt.

Tijdens deze energiecrisis schakelt het energiepunt Vilvoorde nog een tandje hoger en wordt de samenwerking met het Sociaal Huis versterkt. Zo kan het energiepunt de mensen optimaal ondersteunen en hen waar nodig doorverwijzen. Iedereen kan dus op laagdrempelige manier advies en steun zoeken bij het energiepunt Vilvoorde.

Je kan het energiepunt bereiken via tel.: 02 255 47 56 of energiepunt@vilvoorde.be.