Fietstochten

Recreatief fietsen


  • Kanaalroute (47 km)

Deze fietsroute kent haar start- en eindpunt op de Grote Markt. Tussen Vilvoorde en Grimbergen vergaap je je aan de landschappelijke schoonheid van park Drie Fonteinen en Tangebeekbos. Met de oude watermolens van de Maalbeek fiets je richting het Zeekanaal tot in Kapelle-op-den-Bos. Langs het Zennekanaal keer je terug naar het centrum van Vilvoorde. Klik hier voor het plannetje.

  • Fietstocht Brabantse Kouters (40 km)

Deze fietstocht via het knooppuntennetwerk start aan de Steenkaai in Vilvoorde en volgt het kanaal tot in Kapelle-op-den-Bos. Via Mechelen, Zemst en Weerde rijd je terug naar Vilvoorde. Voor de liefhebbers is er mogelijkheid om de lus uit te breiden via park Drie Fonteinen en Grimbergen. Download de routeplanner.

  • Fietstocht NEOS (30 km)

De route, ontwikkeld door NEOS Vilvoorde, start ter hoogte van brasserie Canal richting de Budabrug. Via Koningslo en Tangebeekbos fiets je verder naar de Verbrande Brug. Met een doorsteek langs Dorent en Eppegem passeer je in Houtem enkele prachtige hoeves. Neem het Floordambos en eindig je rit via de Woluwelaan ter hoogte van de Renaultsite. Download de route.

  • Kanaalfietstocht Vilvoorde - Kapelle-op-den-Bos – Vilvoorde (22 km)

Deze route ligt bijna volledig langs het water. Je staart aan de Houtkaai en fietst langs het kanaal richting Kapelle-op-den-Bos. Daar steek je het water over een keer je langs de westkant van het water terug. Klik hier voor het plannetje.

  • Stal Cheval fotozoektocht (12 km)

Deze fotozoektocht kan je ook wandelen.
De Vilvoordse vereniging Stal Cheval maakte een fotozoektocht rond graffiti in Vilvoorde. De zoektocht kan je zowel te voet als met de fiets doen. Een aanrader voor wie Vilvoorde al goed kent en de stad graag eens op een andere manier ontdekt. Download de brochure.

  • Fietstocht Vilvoordse street-art (10 km)

Vilvoorde kent heel wat street-art. Maar liefst 50 verschillende werken sieren de stad, gemaakt door nationale en internationale artiesten. Stadsgids Annie Myten trok op pad en ontwikkelde deze fietstocht langs heel wat kunstwerken en geeft tekst en uitleg bij verschillende werken. De tocht vertrekt aan het station en eindigt op de Grote Markt. Uiteraard kan je ook inpikken waar je wil. Klik hier voor de brochure.Verkrijgbaar in het infopunt

Voor de volgende publicaties kan je in het infopunt van stad Vilvoorde terecht (Lange Molensstraat 44):

  • In het wiel van Eddy Merckx - 3 fietslussen (Gratis te verkrijgen)
  • Fietskaart fietsnetwerk Vlaams-Brabant - 1800 km fietsen (9 euro)
  • NIEUW! Watertrappen: een unieke fietstocht langs het kanaal met kortingsbonnen ter waarde van meer dan 100 euro (Gratis te verkrijgen)

Meer info vind je via de website van de provincie Vlaams-Brabant.

Mountainbike


Moutainbike is hot in Vlaanderen. Vandaag bestaat er een uitgebreid aanbod van meer dan 100 permanent bewegwijzerde mountainbikeroutes. Eentje daarvan met startplaats in Houtem (Haesendonckstraat). Sta je te popelen om op de mountainbike te springen? Hieronder kan je de route Vilvoorde – Zemst, goed voor 25 (korte lus: groen) of 50 km (lange lus: groen – blauw – rood) terugvinden.

Een overzicht van alle Mountainbike routes in Vlaanderen kan je terugvinden op de website van Sport Vlaanderen.