Wandelen in het groen

Troostbasiliek Vilvoorde

Van Basiliek tot Basiliek – van Vilvoorde naar Grimbergen

De wandeling van de basiliek van Vilvoorde naar die van Grimbergen is 9 km of 12,5 km lang. Let op! De wandeling is geen lus, dus je eindigt niet op je startpunt! Het is een eenvoudige wandeling, maar bij regenweer kan je toch best modderschoenen aantrekken. In de brochure vind je meer informatie over de verschillende parken en natuurgebieden waar je doorheen wandelt.

afstand9 km of 12,5 km enkel

rolstoel bij mooi weer toegankelijk voor buggy of rolwagen

downloadsbrochure

Keiputvoetweg Houtem

Trage wegen van Houtem

Trage Wegen zijn vaak oude historische verbindingen tussen dorpen. Die zijn ook op ecologisch vlak belangrijk. Planten en dieren kunnen er zich langs verspreiden en de wegen vormen ook zelf een biotoop voor een grote verzameling planten, insecten, vogels en kleine dieren. Het is een ideale plek om midden in de natuur te genieten van weidse landschappen. De wandelroute is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Bij nat weer zijn laarzen of stevige stapschoenen aangeraden. De route kan je hier downloaden.

afstand8 km

rolstoel niet toegankelijk voor buggy of rolwagen

downloadsbrochure

Peutiebos

Wandeling Floordam- en Peutiebos

In deze brochure vertelt Natuurpunt je meer over de vegetatie in Peutiebos en het aangrenzende Floordambos. De 6 km lange wandeling door Floordambos is door de Trawoolbeek verbonden met een kortere wandeling (2 km) in Peutiebos.

Ben je tijdens je wandelingen soms ook benieuwd naar welke flora of fauna je aan het bewonderen bent? Dan kan je via de brochure ook een app downloaden die je voortaan je observaties helpt identificeren.

afstand8 km

rolstoel niet toegankelijk voor buggy of rolwagen

downloads brochure

 Dorentwandeling

Dorentwandeling

De Dorentwandeling kent zijn start ter hoogte van de Sint-Jozefkerk in de wijk Far-West. Na een tocht langs de wijk loop je via de Zenne naar een prachtig stukje natuur, de Dorent. In dit natuurgebied op de grens met Zemst heb je de kans om kamsalamanders of verschillende watervogels te spotten. Via de Schoewever, een groene buffer tussen Houtem en Vilvoorde, kom je terug in de Far-West. Download dit plannetje om niet verloren te lopen.

afstand7 km

rolstoel niet toegankelijk voor buggy of rolwagen

downloads brochure

 Verrassend Vilvoorde-wandeling

Verrassend Vilvoorde-wandeling

Tijdens deze wandeling van Regionaal Landschap Brabantse Kouters ontdek je hoe verrassend groen Vilvoorde is. De wandeling loopt door het Tangebeekbos en duikt daarna onder de Ring door naar Koningslo. De Romeinsesteenweg, een mooie holle weg, brengt je van daaruit voorbij Living Tomorrow of het Huis van de Toekomst. Bekijk de wandeling via de website van Regionaal Landschap Brabantse Kouters. Je kan er de wandelroute ook downloaden.

afstand6,2 km

rolstoel geen informatie over toegankelijkheid

downloads info en route

park Drie Fonteinen

Buren in oorlog – Het park Drie Fonteinen tijdens de Groote Oorlog

Deze wandeling van 5 km combineert natuur met cultuur: het prachtige park Drie Fonteinen speelde een belangrijke rol tijdens de Groote Oorlog. De twee toenmalige kasteeleigenaren drukten elk op hun manier hun stempel op de geschiedenis. Zo behoedden de molens van Drie Fonteinen Vilvoorde en heel Brabant van de hongersnood. De brochure geeft je heel wat informatie over dit vergeten brokje oorlogsgeschiedenis.

afstand5 km

rolstoel toegankelijk voor buggy of rolwagen

downloadsbrochure

Japanse tuin aan Drie Fonteinen

Park Drie Fonteinen en Japanse tuin

Deze wandeling brengt je in een oase van rust en groen. Park Drie Fonteinen is één van de mooiste en oudste Engelse parken van België. Het reliëfrijke domein van 5 hectare groot is het hele jaar door de moeite om te bezoeken. Download de brochure voor een wandeling van 3.1 km door het park. We raden je echter ook aan om daarnaast nog richting de Japanse tuin te trekken. Die werd aangelegd in samenwerking met onze Japanse zusterstad Komatsu. Je vindt de Japanse tuin als je richting Medialaan wandelt.

afstand4 km

rolstoel toegankelijk via de Beneluxlaan

downloads brochure

 Holle wegen

Holle wegen wandeling

In het zuidwesten van Vilvoorde ligt de waardevolle vallei van de Tangebeek. Langs dit natuurgebied vind je verschillende stukjes holle weg die vroeger kilometers lang waren. Je start de wandeling best op de parking van park Drie Fonteinen aan het Ruiterijcomplex. Kom tot rust in een prachtig stukje natuur en ontdek een plek voor plant en dier. Let wel op, een deel van het traject is niet toegankelijk voor kinderwagens of rolstoelen! Meer informatie en de route vind je in de brochure.

afstand4 km

rolstoel deels ontoegankelijk voor buggy of rolwagen

downloads brochure