Interview Omid Safi

Omid Safi is een 21-jarige Vilvoordenaar en komt uit Afghanistan. Hij spreekt zes talen: Nederlands, Engels, Hindi, Urdu, Pashto en Dari. Hij is toeleider bij PIN vzw in Vilvoorde. Omid woont al 5 jaar in België en meer dan 2 jaar in Vilvoorde. In het begin toen hij in België aankwam was het moeilijk.

Ik had heel veel stress toen. Ik kende hier niets of niemand. Ik heb alles verloren, ik had een mooi leven in Afghanistan voor alle ellende begon. Omdat ik jong was had ik problemen met bepaalde groepen daar. Hier moest ik van nul beginnen. Dat is heel moeilijk als je 16 jaar bent, je moet je vrienden en familie achterlaten. Ik ben alleen naar hier gekomen, zonder mijn ouders, broers en zussen.”

Vijf jaar later is Omid een goedlachse jongen die weer vol goede moed in het leven staat.

“Ik dacht in het begin altijd aan het mooie leven dat ik vroeger had en dat ik dat kwijt ben. Maar ik kreeg steun van mijn familie en de mensen die hier rond mij waren. Met de tijd valt alles op zijn plaats. Ik begin mij goed te voelen in België. Ik heb kunnen studeren. Eerst was het moeilijk en nu gaat het beter, zonder stress. Ik voel mij nu zoals in mijn land bijna. Er zijn verschillende mensen die mij daarbij hebben geholpen: de mensen van het LOI, van Minor-Ndako en in het bijzonder een Belgische familie die mij heeft opgenomen in hun gezin. Ik ben gelukkig dat ik die mensen heb leren kennen.” Omid zegt dat zij ook de reden zijn van zijn positivisme: “Ik heb altijd positieve mensen rond mij gehad. Zij hebben mij naar de positieve kant geduwd, mij positieve ideeën gegeven, richting een goeie toekomst.” Omid gaat verder over zijn leven in België: “Ik voel mij nu in mijn eigen land. Ik voel mij Belg, ik heb een goed leven, ik werk, ik woon zoals Belgische mensen. Wij hebben hetzelfde leven als een Belg: ik roep naar kennissen op straat ‘he maat’ en ik eet graag frietjes, mayonaise en chocolade (lacht).”

Omid is van mening dat Belgen sociaal zijn en is grote voorstander van de leerplicht.

“Leren maakt je volwassen. In landen waar oorlog is, brainwashen ze vaak mensen. De mensen volgen makkelijk. Dat komt omdat er weinig educatie is. Ik vind leerplicht heel positief.”

Soms voel ik mij niet goed als ik zie dat mensen niet veel kennis hebben over nieuwkomers of vluchtelingen en ze praten er slecht over. Ze denken dat we uit vrije wil hier zijn maar we zijn hier door problemen en het is heel moeilijk voor ons. Dat is jammer.”

Omid heeft al enkele dromen kunnen verwezenlijken: “Ik heb al 60 procent van mijn dromen behaald en nog 40 procent te doen. Die 60 procent was studeren en mensen helpen. Iemand die sociaal is en aangenaam is voor anderen. Ik heb vrijwilligerswerk gedaan om nieuwkomers te helpen. Ik was blij om dat te kunnen doen want toen ik hier aankwam ben ik geholpen, nu is het mijn tijd om nieuwkomers te helpen. Ondertussen ben ik toeleider bij PIN vzw. Ik doe dat heel graag. Toeleiders zijn ervaringsdeskundigen en wij helpen nieuwkomers in Vilvoorde en in andere steden en gemeenten om hun doelen te kunnen bereiken. Met verschillende thema’s: juridisch, sociaal, … om een mooie toekomst te kunnen uitbouwen en te zorgen voor integratie. Wij ondersteunen, informeren en begeleiden. Ik heb het zelf meegemaakt dus ik weet veel van die zaken en ik begrijp die mensen. Ik wil niet dat mensen problemen hebben. Als je nieuw bent heb je weinig informatie. Alles neemt ook heel veel tijd in beslag. Ik heb bijna 2 jaar verloren en had heel veel stress. Ik wist niet wat ik moest doen, hoe ik mijn leven normaal kon krijgen.”

 Hij heeft ook nog enkele andere dromen die hij nog niet heeft kunnen vervullen:

“Mijn dromen zijn een eigen appartement hebben, de nationaliteit verkrijgen en als politieagent werken. Ik wil graag dat alles correct is dus mensen zeggen dat ik dat goed ga doen. En op een dag mijn familie zien. Ik zie ze nu via telefoon maar wanneer ik de nationaliteit heb kan ik ze gewoon zien.” Hij is vastberaden om zijn dromen om te zetten in realiteit “Ik werk ervoor en dat gaat zeker lukken. Als je ervoor werkt komt het goed. Dan lukt het.”