Lezing Patrick Loobuyck – 11/2/2020

‘Samenleven met gezond verstand’ – lezing Patrick Loobuyck


Dinsdag 11 februari 2020, 19.30 uur, De Kruitfabriek, Steenkaai 44D, 1800 Vilvoorde

Er gebeuren de laatste jaren veel dingen die het samenleven ronduit ingewikkeld maken. Aanslagen, vluchtelingen, populisme: ieder schreeuwt zijn onzekerheid en angst uit. De debatten gaan hard tegen hard, op tv, in het parlement, op Facebook, op kantoor of in de huiskamer. Het gevolg daarvan is dat we dreigen te vergeten hoe we kunnen samenleven.

We mogen ons niet uit elkaar laten spelen, schrijft moraalfilosoof Patrick Loobuyck in zijn boek ‘Samenleven met gezond verstand’. Daarvoor moeten we elkaar ernstig nemen en op zoek gaan naar een verbindend verhaal. Op zoek naar een brede consensus die de samenleving vertrouwen geeft, verheldert en concretiseert Patrick Loobuyck de morele uitgangspunten en de sociale mechanismen van ons samenlevingsmodel: vrijheid, gelijkheid, wederkerigheid en solidariteit. Redelijkheid kan ons redden.

In het publiek debat is Patrick Loobuyck (°Brugge, 1974) een gewaardeerde stem inzake ethische en levensbeschouwelijke thema’s. Na zijn studies Godsdienstwetenschappen aan de KU Leuven en Moraalwetenschappen aan de UGent, doceert hij nu als hoogleraar over Levensbeschouwing en democratie aan de Universiteit Antwerpen. Ook is hij gastprofessor aan de UGent, waar hij Politieke Filosofie doceert. Zijn onderzoek focust op 'samenleven in een democratische, seculiere, multiculturele samenleving'.

De krant ‘De Morgen’ vroeg in 2018 aan een panel van ruim honderd prominente Vlamingen wie de invloedrijkste intellectuelen zijn. Patrick Loobuyck werd uitgeroepen tot 2de meest invloedrijke intellectueel in Vlaanderen. Zijn boek ‘Samenleven met gezond verstand’ geldt namelijk als een referentiepunt in het debat over diversiteit.