Kunst in de Monnikenhoeve

Van 5 tot 28 november 2021 loopt de tentoonstelling ‘Kunst in de Monnikenhoeve’. Een unieke kans om indrukwekkend werk van gerenommeerde kunstenaars te bekijken, terwijl je door het monumentale erfgoed ‘de Monnikenhoeve’ slentert.

De Monnikenhoeve in Houtem is een geklasseerde vierkantshoeve die momenteel gerestaureerd wordt volgens de voorschriften van erfgoed Vlaanderen. De expo vind je in een deel van de grote schuur en in de fraaie tuin met boomgaard. De tentoonstelling wordt gecureerd door Gilbert Putteman, vrederechter van het kanton Vilvoorde en al jaren passioneel bezig met kunst. Als organisator van kunstevenementen rond Panamarenko, Roger Raveel en Ulrike Bolenz, curator van de tentoonstelling Beaulieu in Machelen, en als gewezen bezieler van de jaarlijkse tentoonstelling in De Troost te Vilvoorde, heeft hij een indrukwekkend palmares.

Geschiedenis

De geschiedenis van het Monnikenhof in Houtem gaat terug tot de 13e -eeuw. Oorspronkelijk werd ze opgericht door de abdij Ter Kameren als ‘grangia nova’ – een grote abdijhoeve met landerijen die bewerkt werden door lekenbroeders. Vanaf 1720 wordt het Monnikenhof, toen nog een hoeve die uit leem en hout bestond, geleidelijk aan versteend. De halfopen omwalde hoeve evolueerde naar een omwalde gesloten vierkantshoeve die op 22 september 1982 beschermd werd als monument en als dorpsgezicht.

Vandaag is de hoeve verbouwd tot verschillende woonunits, zonder afbreuk te doen aan het authentieke karakter van de 18e -eeuwse hoeve met een indrukwekkende, beschermde tuin. Het agentschap Onroerend Erfgoed volgde het verbouwingsproject mee op; het resultaat is een parel voor de Zennestad!

Verschillende kunstenaars

In dit uniek historisch kader kan je kunstwerken bezichtigen van een aantal gerenommeerde kunstenaars. Er is werk te zien van schilders zoals jong talent Lucas Delaere, lokale kunstenaar Rainier Boidin, de veelbelovende Ellen Marie Moysons, Marc Galle en, voor het eerst, van C.G. Putteman. Ook zal de internationaal gekende Ulrike Bolenz werk tonen. Bolenz verhuisde zo’n twintig jaar geleden vanuit Berlijn naar Vilvoorde, waar ze nog steeds werkt en leeft. Ze houdt van het multiculturele en kosmopolitisch karakter van de stad. Haar eigenzinnig, impressionant werk balanceert innovatief tussen traditie en experiment. Bolenz exposeert wereldwijd van Berlijn tot Sint-Petersburg en Frankrijk, maar ze kent ook een permanente, lokale, aanwezigheid in het stadhuis van Vilvoorde met haar portret van oud-burgemeester Jean-Luc Dehaene. Onlangs won ze een internationale prijs in Kiev als ‘Beste Kunstenaar in Sciarisme’.
Tijdens de tentoonstelling zal haar nieuwe monografie worden voorgesteld en verkocht. Een absolute aanrader voor iedereen die meer over Bolenz te weten wil komen. De voorstelling vindt plaats op 9 november vanaf 19 uur.

Er zal ook werk te bewonderen zijn van illustratrice Tille Pepermans en van 3D kunstenares Mieke Tambuyzer. Verder zal de tuin ingenomen worden door impressionante sculpturen van beeldhouwers Dany Tulkens, Lieven D'Haese, Philippe Timmermans, Maarten Ceulemans, Hilde Van de Walle en Katrin Dekoninck. Uiteraard mag de bekendste kunstenaar van de regio, Rik Poot, niet ontbreken. Hoogst uitzonderlijk zal er nog eens werk van hem te koop zijn!

Alle werken in de tentoonstelling worden verkocht en de opbrengst gaat naar de strijd tegen armoede via officieel erkende organisaties zoals (W)arm-kracht. Elke participerende kunstenaar zal een percentage afstaan voor het goede doel.

Praktisch

De tentoonstelling loopt van 5 tot 28 november en is gratis te bezichtigen op zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur. Iedereen is welkom!

De voorstelling van de monografie van Ulrike Bolenz heeft plaats op 9 november vanaf 19 uur.

Adres: Haesendonckstraat 62 (naast de kerk) - 1800 Vilvoorde. Er is parkeermogelijkheid in de Haesendonckstraat, aan de sporthal en in de aanpalende straten.

Mogelijkheid tot bezoek van privé-groepen na afspraak en volgens de mogelijkheden met de dienst Vrije Tijd (02 255 79 50 of vrije.tijd@vilvoorde.be).

De tentoonstelling werd mogelijk gemaakt met de steun van stad Vilvoorde.