Het Mobiel Energiehuis

In het Mobiel Energiehuis krijg je gratis advies over energie besparen, renoveren en duurzaam wonen. Bovendien kan je voor slechts 50 euro een energieaudit van je woning aanvragen om te zien waar er energie en dus ook geld verloren gaat!

Locatie


Vanaf mei 2021 trekt het Mobiel Energiehuis terug door Vilvoorde. De exacte data en locaties worden later bekend gemaakt.

Contact

Voor vragen over energie besparen en duurzaam wonen kan je ook steeds terecht op energiehuis@vilvoorde.be of via 0484 92 44 64. Ook een afspraak maken, kan via deze weg.


Tips


Je kan bij ons terecht voor praktisch bespaaradvies op maat van jouw woning. Dit doen we door jouw huis te analyseren en je advies over je specifieke energieproblemen te geven.

 • energieaudit van je woning
  Door slecht geïsoleerde daken, muren en ramen gaat er enorm veel energie verloren. Met de steeds duurder wordende energieprijzen merken we dit ook aan onze energiefactuur. In het Mobiel Energiehuis kan je een energieaudit aanvragen. Bij zo’n audit komt een energie-expert langs bij je thuis om te analyseren waar en hoe je de energie-efficiëntie van je woning kan verbeteren. Een energieaudit kost 50 euro.

 • warmteverlies in kaart brengen? schrijf je snel in voor een warmtescan
  Inwoners van Vilvoorde krijgen de kans om tijdens de herfst en winter goedkoop een warmtescan van hun woning te laten uitvoeren. Voor slechts 50 euro gaat een energiedeskundige van vzw 3Wplus (die samenwerkt met het stadsbestuur) met een warmtebeeldcamera na waar precies in de woning warmte verloren gaat. Zo’n toestel is nodig aangezien warmteverlies niet met het blote oog waarneembaar is. De camera stelt de deskundige in staat om infraroodfoto’s van de woning te nemen, zowel aan de buitenkant als aan de binnenzijde. Na het onderzoek ter plaatse stelt de expert een rapport op, met daarin onder meer sprekende infraroodbeelden die het warmteverlies aan de hand van kleuren duidelijk maken. Verder staan in het rapport tips en technische adviezen om het warmteverlies tegen te gaan. De energiedeskundige geeft ook uitleg over premies en begeleidt je bij offertes. Een warmtescan uitvoeren kan enkel tijdens de herfst en winter. Het verschil tussen de temperatuur binnen en buiten moet voldoende groot zijn, anders is het warmteverlies niet of niet goed te meten. Een warmtescan aanvragen, kan via 0484 92 44 64 of energiehuis@vilvoorde.be.

 • Vlaamse energielening

 • Dakisolatie en hoogrendementsglas verplicht in woningen.
  Sinds 1 januari 2020 zijn de dakisolatienorm en de dubbelglasnorm in voege getreden, zo moeten de daken van alle woningen in Vlaanderen geïsoleerd zijn en is ook enkel glas verboden. Vooral voor verhuurders is deze strengere regelgeving van belang. De Vlaamse overheid zet volop in om tot een energiezuiniger woningbestand in Vlaanderen te komen en zo de CO2-uitstoot omlaag te krijgen. Sinds 2020 moet iedere woning over de nodige dak- of zoldervloerisolatie beschikken. “Eigenlijk moeten woningen al sinds 2015 voldoen aan de dakisolatienorm, maar tot eind 2019 kreeg het huis of appartementsgebouw daarvoor een beperkt aantal strafpunten, waardoor de eigenaar nog de tijd had om het dak te isoleren. Sinds 2020 worden 15 strafpunten toegekend aan een woning zonder de nodige dakisolatie, met als gevolg dat het pand ongeschikt kan verklaard worden voor bewoning. De eigenaar moet dan de nodige werken uitvoeren om de woning in regel te brengen.”, verduidelijkt energiedeskundige Steven Fevery van het Mobiel Energiehuis. “Ook voor enkel glas werden de regels strenger. Wie vanaf 2020 nog één of meerdere ramen met enkele beglazing heeft, riskeert bij een controle strafpunten te krijgen. Twee of meer van zulke ramen resulteert vanaf 2023 in 15 strafpunten en het mogelijk ongeschikt verklaren van de woning.”.

 • Voldoet je woning aan de voorwaarden? Welke stappen dien je te zetten?
  Kom vrijblijvend te rade bij een energiedeskundige in het Mobiel Energiehuis. Om echt zeker te zijn of je woning al dan niet conform is, kan je bij ons voor slechts 50 euro een energieaudit en eventueel een warmtescan aanvragen. Je krijgt dan een rapport met o.a. een overzicht van mogelijke maatregelen mét kostprijs en terugverdientijd. Je kan ook beroep doen op de provinciale groepsaankopen voor o.a. dakisolatie en isolerende beglazing. Die groepsaankopen garanderen een degelijke uitvoering van de werken met kwalitatieve materialen en aan een correcte prijs. In het aanbod van premies en subsidies, maken we je graag wegwijs. Meer info: tel.: 0484 92 44 64 of energiehuis@vilvoorde.be.

 • Geïsoleerd dak en strategische schaduw houden zomerhitte weg.
  Tijdens de warme zomermaanden is het niet altijd even vanzelfsprekend om afkoeling te vinden. De hitte buiten de woning houden kan: “Dakisolatie is niet enkel geschikt om de warmte binnen te houden. De isolatie kan ook helpen om de hitte van buitenaf te weren of het infiltreren van overmatige warmte te vertragen. Dakisolatie is dus altijd nuttig.”, legt deskundige Steven uit. Een bijkomende methode is strategische schaduw, zoals bomen die in de zomer via hun bladeren de zon buitenhouden. In de winter staan de bomen kaal en laten ze de zon dus binnen. Ook brede dakoversteken, een luifel of zonnewering kunnen interessant zijn. Ze zijn goedkoper dan actieve koeling en verbruiken geen of heel weinig energie. Je kan ze bovendien als afdak of verduistering gebruiken, afhankelijk van het gekozen systeem.


Provinciale groepsaankoop zonnepanelen, isolatie en ramen


Inwoners van Vilvoorde kunnen het hele jaar door intekenen op de provinciale groepsaankoop van zonnepanelen, isolatie, isolerende ramen en sinds kort ook warmtepompen. Wil je je energieverbruik en bijhorende factuur binnen de perken houden, en tegelijkertijd voor minder CO2-uitstoot zorgen? Dat kan met de groepsaankoop van de provincie Vlaams-Brabant. Je dak, zoldervloer en muren isoleren kan aan een scherpe prijs, net als het plaatsen van goed isolerende ramen, warmtepomp en zonnepanelen.

Waarom isoleren?

 • een niet-geïsoleerde woning verliest 30% van de warmte langs het dak, 20% langs de muren en 15% langs de ramen
 • tegen 2020 moeten alle daken in Vlaanderen geïsoleerd zijn
 • isoleren verhoogt de waarde en het wooncomfort van je woning.

Waarom zonnepanelen?

 • de gemiddelde terugverdientijd bedraagt tussen de 9 en 14 jaar.
 • de installatieprijs is de laatste jaren sterk gedaald.

Waarom kiezen voor de groepsaankoop?

 • garantie op een correcte prijs, betrouwbare aannemers en een hoge kwaliteit van materialen en plaatsing
 • keuze uit verschillende soorten isolatie, ramen, zonnepanelen en warmtepompen
 • vrijblijvend inschrijven zonder verplichting om de offerte te aanvaarden.

Inschrijven kan via www.vlaamsbrabant.be/groepsaankopen.

Meer info kan je vinden in het Mobiel Energiehuis (energiehuis@vilvoorde.be).


Vragen?


Contacteer ons via energiehuis@vilvoorde.be of op het nummer 0484 92 44 64. Het mobiel Energiehuis is een samenwerking tussen stad Vilvoorde en 3Wplus in het kader van Vilvoorde Klimaatactief.