Medisch centrum cc Het Bolwerk verhuist naar AZ Jan Portaels

Gepubliceerd op maandag 22 juni 2020 12 u.
Stad Vilvoorde besliste in samenwerking met het AZ Jan Portaels en de huisartsenkringen Harno vzw om tijdens de coronacrisis een medisch centrum op te richten. Dat centrum speelde een belangrijke rol in het verlichten van de stroom van patiënten naar de spoeddiensten.

Op 17 maart 2020 bouwde de stad in samenwerking met het AZ Jan Portaels en de huisartsenkringen Harno vzw cc Het Bolwerk uit tot medisch centrum waar huisartsen uit de ruime regio werden ingeschakeld. De eerste opdracht bestond uit het onderzoeken van mogelijke coronapatiënten en enkel ernstige gevallen door te verwijzen naar de spoedafdelingen van de ziekenhuizen. Dit werd mogelijk door een verwijzing vanuit de huisarts en later ook op afspraak.

Sinds 5 mei wordt het medisch centrum in cc Het Bolwerk gebruikt als testcentrum in het kader van de Belgische exitstrategie. De nadruk ligt op het afnemen van testen bij patiënten die symptomen hebben enerzijds en het traceren en testen van hun contacten anderzijds. Hierdoor kunnen lokale uitbraken snel gedetecteerd en geïsoleerd worden.

Door de gefaseerde versoepelingen in de exitstrategie zullen ook openbare activiteiten steeds meer hernomen worden. Om de heropstart van cc Het Bolwerk te kunnen voorbereiden, verhuist het medisch centrum vanaf dinsdag 23 juni naar de lokalen van de voormalige spoedafdeling van AZ Jan Portaels.

Vanaf 23 juni worden hier nog louter COVID19-testen afgenomen van patiënten die door hun huisarts worden doorverwezen in het kader van de test en trace exitstrategie. Deze patiënten kunnen uit Meise, Wemmel, Grimbergen, Vilvoorde, Kampenhout, Steenokkerzeel, Machelen en Zaventem komen.

De organisatie is mogelijk door een samenwerking tussen de huisartsenkringen Harno vzw en Zhorg vzw, AZ Jan Portaels, stad Vilvoorde en alle gemeentelijke overheden uit het zorggebied.