Industrieel straatmuseum: kunstenaar Heremans bewerkt lintzaag

Gepubliceerd op maandag 27 juli 2020 13.30 u.
Nieuwe fietstocht verbindt machines uit industrieel straatmuseum.

In 1987 sloot cokesfabriek Forges de Clabecq de deuren en werd het bedrijf gesloopt. Zo verdween er een interessant stukje Vilvoords industrieel erfgoed. Als blijvende herinnering plaatste het stadsbestuur een reusachtige as uit de machinezaal van de gesloten cokesfabriek op het plein aan de Gendarmeriestraat. Dit werd het begin van een traditie: het industriële straatmuseum werd opgericht. In de jaren nadien verschenen er, verspreid over Vilvoorde, verschillende industriële machines in de publieke ruimte. De meest recente werden onder handen genomen door jonge kunstenaars, die met hun werk verwijzen naar het verleden van de machines en Vilvoorde als industriestad. Zo wenst de stad een hedendaagse toets te geven aan deze oude relicten. “Op deze manier krijgen jonge kunstenaars een permanent podium in de stad waarbij ze de brug maken tussen het verleden en het heden”, benadrukt schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati.

Begin dit jaar werd er een boormachine uit de smidse van het bedrijf Bladt geplaatst, in juni werd de gerestaureerde boormachine Legrand teruggeplaatst op de Campionlei (Ferdinand). De meest recente machine, een lintzaag die oorspronkelijk op de Grote Markt stond, werd onder handen genomen door conceptueel kunstenaar Roel Heremans. Voor de stad creëerde hij een nieuw format van kijk- en inbeeldervaringen in de vorm van drie video’s. Heremans onderzocht de houtindustrie in Vilvoorde rond het interbellum en stelt zich samen met de kijker vragen rond de noodzaak om iets achter te laten, het wisselen van politieke situaties, de transformatie van denkprocessen, de opkomst van algoritmes en de rituele kwaliteiten van het aanraken van sculpturen. De drie video’s zijn rond de lintzaag te vinden via QR-codes en behandelen de noties van import, bewerking en export.

Onze stad is in sneltempo aan het transformeren van een vervuilende industriestad naar een hedendaagse aantrekkelijke woonstad aan het water. Maar het blijft onze historische plicht om ons verleden niet te vergeten. Dit straatmuseum is inmiddels een kunstzinnige permanente referentie naar ons collectief verleden. Elke Vilvoordenaar zou dit moeten kennen”, aldus burgemeester Hans Bonte.

Alle machines samen werden gebundeld tot een nieuwe fietstocht langs het Vilvoordse industriële verleden die het midden houdt tussen natuur, stad en industrie. Verwacht je aan donkere bospaden, industriële grootsheid en alledaagse Vilvoordse straten van Far-West over Kassei tot aan de Budabrug en weer terug. Meer informatie vind je op: www.vilvoorde.be/industrieelstraatmuseum.