Slotfeest Boekenstoet in Bibliotheek Vilvoorde

Gepubliceerd op donderdag 2 mei 2019 11.50 u.
‘Boekenstoet”, een voorleesproject dat steunt op vrijwilligers en zich richt op anderstalige en/of sociaal kwetsbare kinderen, rondt dit weekend af met een slotfeest in de Bibliotheek Vilvoorde.

De geselecteerde kinderen en gezinnen hebben dankzij dit project vaak voor de eerste keer kennisgemaakt met de bibliotheek. Onder begeleiding van de leesvrijwilliger gebeurde dit op een ‘veilige’ manier en werd de drempel weggenomen voor toekomstige bezoekjes. De gezinnen leren op deze manier de meerwaarde van een bib kennen. Kinderen kunnen gratis boeken en educatieve spelmaterialen uitlenen, of deelnemen aan voorleesuurtjes en activiteiten. Oudere broers en zussen tot 18 jaar kunnen daarnaast ook gratis gebruik maken van de pc’s in de internetruimte. Naast de boekencollectie ontdekken de ouders de mogelijkheid tot digitale ondersteuning, een Taalpunt Nederlands en talloze activiteiten, bijvoorbeeld lezingen en workshops rond opvoeding.

Het zijn gezinnen waar thuis weinig of geen (voor)leescultuur bestaat. De vrijwilligers gaan thuis bij de anderstalige en/of sociaal kwetsbare kinderen voorlezen. Ze brengen ook samen met ‘hun’ voorleeskindje minstens één bezoek aan de ibliotheek en een lokale vrijetijdsactiviteit. Op die manier wil Boekenstoet inzetten op taalstimulering, leesbevordering en participatie aan het lokale vrijetijdsaanbod om zo de kansen van kinderen/ gezinnen te vergroten.

Het project is dus niet alleen een belangrijke inrijpoort naar leesplezier en –bevordering, maar evenzeer zelfredzaamheid en sociaal netwerk. Dit alles wordt mogelijk dankzij een subsidie van de Provincie Vlaams-Brabant en de samenwerking tussen de provincie, vzw Horizon, Bibliotheek Vilvoorde, de speelotheek, het LOP en verschillende lokale lagere en middelbare scholen.