Een venster op het verleden - Voorstelling van de inventaris van het archief van Vilvoorde uit het Ancien Régime

Gepubliceerd op woensdag 15 mei 2019 15.30 u.
Op maandag 27 mei presenteert het stadsbestuur van Vilvoorde samen met het Rijksarchief Leuven en de Heemkundige Kring Hertog Hendrik I de nieuwe inventaris van het Vilvoordse stadsarchief uit het Ancien Régime.

Dit archief verkeerde tot halverwege de 19e eeuw in wanorde. Op vraag van het stadsbestuur bracht toenmalig Rijksarchivaris Charles Piot in 1864-1865 orde op zaken en publiceerde een eerste inventaris. Het archief zelf werd op 30 januari 1886 overgebracht naar het Rijksarchief, dat vandaag nog steeds zorg draagt voor deze eeuwenoude documenten. Recent werd dit eeuwenoude archief opnieuw nagekeken en de oude inventaris up-to-date gemaakt.

Auteurs Valerie Vrancken en Willy Stevens komen deze inventaris met trots voorstellen in de beschermde kapel van het voormalige gasthuis. Willy Stevens geeft die avond wat meer uitleg over het eeuwenoude archief van Vilvoorde en toont enkele markante stukken. Valerie Vrancken staat stil bij de organisatie van het stadsbestuur van Vilvoorde vóór de Franse Revolutie. Erik Claessens tenslotte belicht de recente restauratie van de beschermde kapel van het voormalige gasthuis.

De boekpresentatie is gratis en gaat door in de kapel van het voormalige gasthuis van Vilvoorde in de Vlaanderenstraat (naast nr. 6) vanaf 19.30 uur.

Meer informatie nodig? Contacteer ons via evenement@vilvoorde.be of tel.: 02 255 45 45.