Zomer van Asiat

Gepubliceerd op woensdag 29 mei 2019 8.30 u.
Stadsmakers toveren beloftevol stadsdeel zomer lang om tot Vilvoordse hotspot.

De voorbije maanden is er heel wat aan het bewegen rond “Asiat”, de voormalige legerkazerne waarvan de stad op 1 oktober 2018 de sleutels in handen kreeg. Eind 2018 lanceerde de stad een oproep tot Stadsmakers: creatieve mensen, ondernemers en/of groepen die een tijdelijk project willen en kunnen realiseren op deze site.

Heel wat interessante ideeën kregen de voorbije maanden vorm. Plannen werden uitgewerkt en de nodige ingrepen uitgevoerd. Het resultaat? Dat kan elke Vilvoordenaar ontdekken tijdens de zomermaanden.

Een zomerplek voor elke Vilvoordenaar

Een speelbos om in te ravotten, een zandbak voor de kleinsten, klimrekken voor de durvers, speelheuvels om te veroveren, een voetbalveld, 5 tegen 5, basketringen om te dunken, een straat om te skaten, een verborgen parcours, een telefooncel met verhalen, een grote moestuin met aquaduct, ruimte om te picknicken, groen om te ontdekken, een nieuwe short cut op jouw fietsroute, optredens, kunstwerken en nog zoveel meer.

Redenen genoeg om samen met vrienden, kinderen en familie de zomer door te brengen in Asiat. Het gebied wordt immers opengesteld voor iedere Vilvoordenaar en opgenomen in het openbaar domein. “Ik roep iedereen dan ook op om deze zomer dit verborgen stukje Vilvoorde te ontdekken: een aangenaam gebied met een speelbos, bomen en een tuinzone van 1 400 m². Een gebied waar je niet in één keer alle hoekjes van kan ontdekken. Er zijn al moestuinen, maar ook puintuinen om in te ravotten, en een overdekte tuinhal. Reeds 500 m² werd onthard en de site biedt nog veel potentieel voor ontharden in de toekomst.”, benadrukt schepen voor mobiliteit, ruimtelijke ordening, milieu en natuur Barbara de Bakker.

Je vindt er ook elk weekend een zomerbar en doorheen de zomer diverse workshops, wandelingen, muziekhappenings, jeugdkampen, evenementen, …. De Stadsmakers staken de handen uit de mouwen en zorgden voor een goedgevuld programma. Elke week wordt er heel wat voorzien zodat je er deze zomer zeker niet verveelt: van klein tot groot, actief tot rustgevend, eten en drinken,… je vindt er echt alles. Schepen voor jeugd, sport en cultuur El Boudaati kijkt alvast uit naar een bruisende zomer: “De zomer in Vilvoorde staat altijd garant voor heel wat leuke evenementen, maar dit jaar hebben we er met de Zomer van Asiat een klepper van formaat bij. Het programma is veelbelovend en biedt iedereen reden genoeg om af te zakken naar de voormalige legerkazerne.”

Openingsweekend

Benieuwd naar wat je deze zomer in Asiat kan beleven? Kom dan zeker naar het openingsweekend op 29 en 30 juni en ontmoet de Stadsmakers in deze unieke setting. Ze onthullen graag wat ze allemaal in petto hebben om tijdens de maanden juli en augustus de site om te toveren tot echte hotspot!

Daarnaast wordt er tijdens het openingsweekend heel wat animatie voorzien, gaat er uitzonderlijk op zondag een rommelmarkt door, kan je er iets lekker eten, wordt de bar voor de eerste keer geopend, kan je meedingen in een street soccer tornooi of de art expo bezoeken. Het programma voor het openingsweekend en de hele zomer kan je vinden op www.vilvoorde.be/dezomervanasiat en op de Facebookpagina van de stad.

Zomeractiviteiten als hefboom voor het gebied

De site ligt in het ruimere gebied van Asiat-Darse en de zomeractiviteiten in samenwerking met Stadsmakers zorgen voor een tijdelijke invulling in afwachting van een definitieve herbestemming voor het hele gebied, inclusief de omgeving van de centrale en de Darse het insteekdok.

Het stadsbestuur ziet hier heel wat potentieel om in de toekomst uit te groeien tot een bloeiend en vernieuwd stadsdeel met ruimte voor recreatie en publieksgerichte activiteiten. Burgemeester Hans Bonte: “Het is geen geheim dat we als jongste en sterkst groeiende stad van Vlaanderen heel wat uitdagingen hebben. Zeker als we een duurzame, leefbare groene stad willen worden. Daarom zetten we sterk in op een aantrekkelijke publieke ruimte voor fietsers en wandelaars, jong en oud, arm of rijk. We experimenteren met ruimte en activiteiten. We geven de plek terug aan de buurt. Na de zomer evalueren we, zien we wat werkt, wat bijgestuurd moet worden en zoeken we naar geschikte partners om de site voor een langere periode te beheren.”

Wat vind je als Vilvoordenaar aantrekkelijk in en voor deze buurt? Wat vind je belangrijk voor een leefbare toekomst? Samen met de Vilvoordenaar wil de stad de komende maanden en jaren een antwoord zoeken op die vragen. Het digitaal platform www.inspraakinvilvoorde.be/asiat-darse biedt iedere geïnteresseerde de kans om het proces te volgen en feedback te geven. Maar ook via Stadskrant, website en Facebook zullen we regelmatig informeren over de stappen die genomen worden.