20 tot 28 april: Troostkermis in Vilvoorde

Gepubliceerd op vrijdag 29 maart 2024 15 u.
De volgende Troostkermis vindt plaats van zaterdag 20 april tot en met zondag 28 april 2024. De Jaarmarkt valt op maandag 22 april 2024.

Kermis

Op de Rooseveltlaan (Franklin), de Tyndaleparking én de Grote Markt vind je schietkramen, paardenmolens, lunaparken, rupsen, smoutebollenkramen,… Het college van burgemeester en schepenen opent de kermis officieel op zaterdag 20 april om 14 uur met straatanimatie. Op woensdagmiddag 24 april trakteren heel wat foorkramers de kinderen op een extra korting.

  • Waar en wanneer? Op de Grote Markt, Tyndaleparking en Rooseveltlaan (Franklin) vanaf zaterdag 20 april tot en met zondag 28 april.

In de weekends is de kermis open van 14 uur tot middernacht. Tijdens de Jaarmarkt opent de kermis om 10 uur. Woensdag 24 april opent ze om 14 uur. Op de overige weekdagen is ze open van 16 tot 23 uur.

Geluidsarm vuurwerk

De stad en de foorreizigers die aan de Troostkermis deelnemen, trakteren de kermisbezoekers op zaterdag 27 april op geluidsarm vuurwerk. Geluidsarm vuurwerk is heel wat beter voor het welzijn van dieren dan traditioneel vuurwerk, zonder dat we daarbij aan schoonheid of feestelijkheid inboeten.

  • Waar en wanneer? Zaterdag 27 april om 22 uur in W. Tyndalepark.

160e editie Vilvoordse Jaarmarkt

In het centrum van Vilvoorde vieren we op maandag 22 april de 160e editie van de landbouwprijskamp met honderden dieren en talrijke prijskampen. De wedstrijden starten om 9.30 uur en duren ongeveer tot 14 uur.

De wegenwerken zijn achter de rug. Het rundvee verwelkomen we terug op haar ‘oude, traditionele’ plaats op de Rooseveltlaan (Franklin). Het W. Tyndalepark wordt dé hotspot voor de kleine dieren: prijskampen shetlanders, ezels en geiten. Maar ook de standen met blonde aquitainekoeien shirepaarden, hoefsmid, minipaarden, zangvogels, … vind je hier terug.

Kom genieten van lekkernijen en doe interessante koopjes bij de marktkramers en standwerkers. Deze vind je terug in de Leuvensestraat, de Campionlei (Ferdinand), Toekomsstraat (tussen Nowélei en Guldenschaapstraat), de Nowélei (Jean Baptiste) en de Rooseveltlaan (Franklin) tussen de Nowélei en de Mechelsesteenweg.

  • Waar en wanneer? Maandag 22 april vanaf 9.30 uur.

Schepen Cortois telt af: “De Jaarmarkt en de Troostkermis zijn echte hoogdagen voor onze stad. Het wordt op maandag 22 april ongetwijfeld opnieuw op de koppen lopen tijdens de Jaarmarkt. Voor het marktgedeelte zijn er dit jaar alvast nog meer inschrijvingen dan vorig jaar en ook onze lokale handelaars en horeca-uitbaters zullen hun beste beentje voorzetten met standjes en uitgebreide terrassen overal in het centrum. De kermis zal dit jaar opnieuw over 3 pleinen (Grote Markt/ Rooseveltlaan/Tyndaleparking) verspreid worden. Er zullen zelfs extra attracties deelnemen. De foorkramers hebben duidelijk de inspanningen om van de Rooseveltlaan een aangenaam plein te maken geapprecieerd en staan te popelen om jong en oud te entertainen en in de kermissfeer onder te dompelen.”

Schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati: “ik ben opgetogen om te zien hoe de Vilvoordse Jaarmarkt, een historisch event, na 160 edities nog steeds een bloeiend centrum van landbouwcultuur is. Met de voltooiing van de wegenwerken kunnen we het rundvee opnieuw verwelkomen op haar traditionele plek op de Rooseveltlaan, waardoor de authentieke sfeer van dit evenement behouden blijft. De Jaarmarkt in Vilvoorde is een feest voor iedereen, en ik kijk ernaar uit om samen met de Vilvoordenaars te genieten van de diverse prijskampen, marktkramen en de gezellige sfeer die het met zich meebrengt."

“Het Jaarmarktcomité verheugt er zich alvast op dat alle wedstrijden voor de runderen, de warmbloedpaarden en Brabantse trekpaarden dit jaar opnieuw allemaal samen op de (vernieuwde) Rooseveltlaan, kant Campionlei zullen plaatsvinden. Uiteraard worden er ook weer ezels, pony’s en ook éénhoevige dieren, konijnen, hoenders en ander pluimvee tentoongesteld, allemaal samen in het W. Tyndalepark. De talrijke bezoekers, groot en klein, van de Jaarmarkt kunnen deze dieren daar rustig gaan bekijken", vult voorzitter van de gemeenteraad en het Jaarmarktcomité Johan Serkeyn aan. “We mogen dit jaar in het kader van 50 jaar jumelage met Komatsu, onze Japanse zusterstad, ook een delegatie van het stadsbestuur uit Komatsu ontvangen op de Jaarmarkt, een hele eer! besluit Johan Serkeyn.

Optredens

Naar jaarlijkse gewoonte zal in de Vissersstraat ook het concert van restaurant De Kuiper plaatsvinden vanaf 15 uur. Meer info op www.facebook.com/restaurant.de.kuiper

Horst Arts & Music organiseert weer een Open Air met verschillende dj’s op het plein aan het administratief centrum Mattenkot. Het event loopt van 16 tot 24 uur

Kunst in de Troost

Na een succesvolle tentoonstelling vorig jaar maakt het klooster en de tuin van de basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Troost (ingang Trooststraat) zich klaar voor de 24e editie van Kunst in de Troost, de jaarlijkse lentetentoonstelling waarvan de opbrengst bestemd is voor de restauratie van de basiliek en conventsgebouwen.

Voor deze 24e editie van Kunst in de Troost zijn opnieuw 20 kunstenaars klaar om hun werk te tonen in de tuinen en de binnenruimtes.

Zoals altijd is diversiteit welkom in de Troost; onder hen beeldhouwers, keramisten, aquarelisten, schilders, glaskunstenaars: Capt. Beaucoup Etienne, Caluwier Carlos, Catteeuw Bertrand, Cauwenberghs Luc, Craeynest Rita, Delbosque Herman, De Mey Goedele, Dragon Françoise, Beliaert, Loos Annemarie, Marf, Pattyn Bas, Van Cauteren Paul, Vandaele Edward, Vanderbiesen Myriam, Vanoudenhoven Rob, Van Ranst Marc, Van Tuyne Kristin, Visser Suzanna, Wagemans Maité.

Openingstijden:

  • zaterdag 13 april 2024 (vernissage) van 14 tot 18 uur;
  • zondag 14 april 2024 van 14 tot 18 uur;
  • zaterdag 20 april en zondag 21 april 2024 van 14 tot 18 uur;
  • maandag 22 april 2024 (Jaarmarkt) van 11.30 tot 18 uur.

Meer informatie? Op www.facebook.com/kunstindetroost of www.kunstindetroost.be .

Markten

Naar aanleiding van de Troostkermis vinden de zaterdagmarkten van 20 en 27 april en de woensdagmarkt van 24 april uitzonderlijk plaats op de Mechelsesteenweg.

Mobiliteit

Bezoekers aan de Jaarmarkt van Vilvoorde kunnen opnieuw met de bus voordelig reizen aan een tarief van 1 euro heen en terug. Alle lijnbussen die Vilvoorde aandoen, kunnen genieten van dit voordeeltarief. Deze bussen stoppen aan het station van Vilvoorde. Wie voor de bus kiest, komt die dag midden in het feestgebeuren van de Jaarmarkt terecht, zonder de stress om een parkeerplaats te vinden.

Om van dit tarief te genieten moet je:

  • Een sms sturen met de tekst VILVOORDE naar het nummer 4884.
  • Het antwoordbericht geldt als vervoersbewijs met een geldige heen- en terugrit op 22 april 2024.

Het ticket kan enkel op 22 april 2024 zelf aangekocht worden. Per verzonden SMS wordt er boven op de ritprijs een operatorkost van 0,15 euro aan de reiziger aangerekend door de telecomoperator. Per gsm kan maximum 1 heen- en terugticket aangevraagd worden voor maximum 5 personen per aanvraag.

Daarnaast plaatsen we een onbewaakte fietsparking in de Vaartstraat én in het W. Tyndalepark.