Stad Vilvoorde breidt industrieel straatmuseum uit met een nieuwe machine.

Gepubliceerd op donderdag 16 januari 2020 14 u.
In 1987 sloot cokesfabriek Forges de Clabecq haar deuren. Een jaar later werden de beeldbepalende schoorstenen van het bedrijf gesloopt. Daarmee verdween een interessant stuk Vilvoords industrieel erfgoed.

Als blijvende herinnering plaatste het stadsbestuur in 1989 een as uit de machinezaal van de gesloten cokesfabriek op het pleintje aan de Gendarmeriestraat. Dit werd het begin van een traditie en de start van een “industrieel straatmuseum”. De jaren nadien verschenen verspreid over het centrum verschillende industriële machines, de meesten in 1992 naar aanleiding van de viering van 800 jaar stadsvrijheid in Vilvoorde. In 2007 werd een laatste machine geplaatst.

In 2019 pikte het stadsbestuur die traditie opnieuw op met de plaatsing van twee nieuwe relicten die het historische belang van het Vilvoordse industrieel complex onderstrepen. En ook dit jaar wordt opnieuw een nieuwe machine geplaatst: een boormachine uit de smidse van het bedrijf Bladt. De uitbreiding van het industrieel straatmuseum kadert in een grotere actie van het stadsbestuur om het rijke industriële verleden opnieuw onder de aandacht te brengen.

De firma Bladt was een grote aannemer uit Vilvoorde en actief tussen 1928 en 1989. Op haar hoogtepunt stelde de firma 118 mensen tewerk. Het bedrijf startte in de Vlaanderenstraat, maar verhuisde in hetzelfde jaar al naar de Schaarbeeklei 54-58, waar de gebouwen van het bedrijf vandaag nog steeds staan. Als aannemer realiseerde Bladt heel wat iconische fabrieksgebouwen in Vilvoorde en de Brusselse haven, waaronder de gebouwen van de Molens Drie Fonteinen. De machine uit de smidse van het bedrijf werd geschonken door dhr. Trappeniers, in overleg met de heemkundige kring Hendrik I.

De machines die sinds vorig jaar in het Vilvoordse straatbeeld verschijnen, worden steeds door jonge kunstenaars onder handen genomen met verwijzingen naar het verleden van de machines. Met de beschilderingen wenst de stad een hedendaagse toets te geven aan deze oude relicten. De boormachine van Bladt is het werk van De Kwekerij, een artistiek team uit Gent en werd geplaatst in de Tuchthuisstraat. “Op deze manier krijgen jonge kunstenaars een permanent podium in de stad waarbij ze de brug maken tussen het verleden en het heden”, benadrukt schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati.