6 avonden kritisch denken in Vilvoorde

Gepubliceerd op maandag 27 januari 2020 10 u.
Dit voorjaar organiseert stad Vilvoorde 3 lezingen, 2 theatervoorstellingen en 1 filmavond onder de noemer ‘Kritisch Denken’.

Op 3 dinsdagavonden in februari kan het publiek terecht op een gratis lezing.

  • Op 4 februari komt de Gentse imam Khalid Benhaddou spreken over de ‘rationele islam’ in een liberale samenleving. De lezing gaat door in de feestzaal van het stadhuis (Grote Markt).
  • Op 11 februari kan je in De Kruitfabriek (Steenkaai 44D) komen luisteren naar moraalfilosoof Patrick Loobuyck, die het zal hebben over samenleven volgens de liberale principes van ‘vrijheid, gelijkheid en solidariteit’.
  • De apotheose van deze lezingenreeks gaat door op 18 februari in cc Het Bolwerk (Bolwerkstraat 17), wanneer beide heren in gesprek gaan met elkaar en met Ish, voormalig stadsambassadeur van Vilvoorde en schrijver van het boek ‘Het moois dat we delen’. Khalid Benhaddou en Patrick Loobuyck schreven samen een boek rond hetzelfde thema, de zoektocht om nog harmonieus te kunnen samenleven in polariserende tijden. Hun boek heet ‘Verdwaald in Verlichting’. De drie heren stellen zich tijdens hun gesprek op 18 februari de vraag waar ze het nog over eens kunnen zijn in een gepolariseerde samenleving van wij tegen zij.

Schepen voor sport, jeugd en cultuur Moad El Boudaati: “Met deze 6 avonden wil de stad tegemoet komen aan de wens van haar burgers om op een harmonieuze, fijne manier te blijven samenleven, ook al wordt de samenleving steeds complexer. Door middel van laagdrempelige lezingen en theater willen we jongeren laten reflecteren over samenlevingsvraagstukken. Mensen moeten meer met elkaar in dialoog gaan, alleen op die manier zullen we haat en xenofobie een halt kunnen toeroepen.".

Toegang tot de drie lezingen is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dat kan via vilvoorde.be/kritisch-denken.

Wie zich inschrijft voor een lezing heeft ook recht op een gratis ticket naar keuze voor één van de voorstellingen die binnen het project ‘Kritisch Denken’ in cc Het Bolwerk opgevoerd worden. Het gaat om de theatervoorstellingen ‘Le chicon’ (24 januari) van Action Zoo Humain/ Maxime Waladi, en ‘Jihad van Liefde’ (13 maart) van Rataplan/ Rashif El Kaoui & Amara Reta, en de filmvoorstelling ‘Les Misérables’ (23 maart) van Ladj Ly (film uit 2019).

----

Khalid Benhaddou (°Gent, 1988) is hoofdimam van de El Fath moskee in Gent, moslimtheoloog en voorzitter van het Platform Vlaamse Imams (PVI). Bovendien treedt hij op als hoofd deradicalisering binnen het Vlaams onderwijs. Als imam zet Khalid zich in voor een harmonieuze samenleving en voor samenwerking over religieuze en sociale grenzen heen. Voor zijn inzet ontving hij enkele jaren geleden de Prijs voor de Mensenrechten en in 2018 reikte de Vlaamse regering hem een Vlaams ereteken uit omdat hij door zijn houding en werking in bijzondere mate bijdraagt tot een positief imago van Vlaanderen. Hij werd dat jaar ook door de krant De Morgen uitgeroepen tot de 6e meest invloedrijke intellectueel in Vlaanderen.

Patrick Loobuyck (°Brugge, 1974) is een gewaardeerde stem inzake ethische en levensbeschouwelijke thema’s in het publiek debat. Na zijn studies Godsdienstwetenschappen aan de KU Leuven en Moraalwetenschappen aan de UGent, doceert hij nu als hoogleraar over Levensbeschouwing en democratie aan de Universiteit Antwerpen. Ook is hij gastprofessor aan de UGent, waar hij Politieke Filosofie doceert. Zijn onderzoek focust op 'samenleven in een democratische, seculiere, multiculturele samenleving'.

Ish Aït Hamou (°Vilvoorde, 1987) begon zijn carrière als (hiphop)danser en choreograaf, maar in 2014 kende hij met het boek ‘Hard Hart’ een succesvol debuut als schrijver. In 2016 won Ish de Prijs van de Gelijkheid en in 2017 was hij stadsambassadeur van Vilvoorde. Vorig jaar verscheen zijn vierde boek, ‘Het moois dat we delen’.