Naar inhoud

Graafwerken Grote Markt starten op 18 april.

Op 1 februari 2017 gingen de werkzaamheden aan de Grote Markt van start. Intussen zijn de werken goed opgeschoten en breekt een belangrijke nieuwe fase aan: de graafwerken tot op de diepte van de bodem van de ondergrondse parking.

Tijdens deze graafwerken zal er heel wat werfverkeer door het centrum van de stad rijden. Het stadsbestuur zet daarom ook extra in op verkeersveiligheid en roept iedereen op tot extra voorzichtigheid.

 

De werkzaamheden aan de Grote Markt verlopen in twee fases: de bouw van de ondergrondse parkeergarage en de herinrichting van de bovenbouw. Sinds enkele maanden is de Grote Markt getransformeerd tot een indrukwekkende bouwwerf. De eerste afgraving is achter de rug en ook de parkingwand werd geboord. Dat betekent dat de aannemer de Grote Markt verder kan uitgraven tot 8 meter diepte, de bodem van de ondergrondse parking. Deze werkzaamheden starten op dinsdag 18 april 2017. 

 

120 vrachtwagenritten per dag

In eerste instantie wordt er gedurende 5 dagen (verspreid over 1 week) intensief gegraven tot op 3 meter. Om de afgegraven grond af te voeren, rijden er elke dag vrachtwagens en tractoren continu heen en weer tussen de Grote Markt en de laad- en loszone aan het Zeekanaal Brussel-Schelde. In totaal komt dit neer op gemiddeld 120 ritten per dag. Zij verlaten de Grote Markt via de Bergstraat waarna ze via de Lange Molensstraat, de Vuurkruisenlaan en de Vaartdijk het kanaal bereiken.

 

Na deze eerste fase van de intensieve graafwerken plaatst de aannemer ankers om de parkingwand te stabiliseren. Buiten het normale werftransport zal er dan geen extra werfverkeer plaatsvinden.

 

Midden mei vindt dan de tweede afgraving plaats tot 8 meter diepte. Ook dan zullen er gedurende 5 dagen tientallen vrachtwagens en tractoren tussen Grote Markt en laad- en loszone rijden.

 

Oog voor verkeersveiligheid

Dit heeft uiteraard implicaties voor de verkeerssituatie in het centrum. Omdat stad Vilvoorde verkeersveiligheid hoog in het vaandel draagt, werden er eind januari al infosessies georganiseerd in de centrumscholen. Daar kregen de kinderen meer informatie over o.a. de dode hoek en veilige verkeersroutes van en naar school. Ook bedeelde de stad een foldertje met veiligheidstips.

 

Wanneer de graafwerken op 18 april effectief van start gaan, blijft verkeersveiligheid uiteraard ook een topprioriteit. De stad roept zowel bewoners als bezoekers op om extra voorzichtig te zijn tijdens de werken.

 

Het centrum van Vilvoorde staat al een tijdje in het teken van stadsvernieuwing. De Varkensmarkt, de Guldenschaapstraat, Vaartstraat en de Leuvensestraat kregen al een grondige opknapbeurt. De metamorfose van de Grote Markt vormt het sluitstuk van de Vilvoordse centrumvernieuwing.

 

» overzicht persmededelingen

Datum van het bericht: donderdag 13 april 2017
Alle nieuws