Naar inhoud

vzw Broeilab en stad Vilvoorde gaan strijd aan met leegstand in Vilvoords handelscentrum.

Hier broeit iets…

 

De recent opgerichte vzw Broeilab bindt de strijd aan met de leegstand in de stad door starters en creatievelingen hun concept te laten uittesten in leegstaande panden. De vzw werkt samen met stad Vilvoorde en is ook aangeduid als leegstandsbeheerder: eigenaars die hun pand ter beschikking stellen, kunnen in aanmerking komen voor vrijstelling van de leegstandsheffing.

 

Vzw Broeilab is een initiatief van een bende enthousiaste Vilvoordenaars die de koe bij de horens willen vatten: “Er zit zo veel potentieel in deze stad, het moet er alleen uitkomen.”, aldus Willem Van Buyten.

 

De vzw organiseert in de Zennestad een pop-up wedstrijd waarbij starters hun concept kunnen indienen tot en met 15 juni 2018 via het invulformulier van de website www.broeilab.be. De gekozen laureaten kunnen tegen het einde van de zomer hun intrek nemen in één van de leegstaande panden zodat ze in het najaar kunnen openen (september-oktober-november 2018 op minstens donderdag, vrijdag en zaterdag). Op die manier zorgen ze er mee voor dat Vilvoorde weer wat meer broeit.

 

Schepen voor milieu, toerisme en lokale economie Viviane Schaessens is enthousiast over dit project: “We zijn verheugd met deze samenwerking. Het toont aan dat er in Vilvoorde gedreven mensen zijn die vooruit willen met deze stad, concreet door mee te helpen de leegstand aan te pakken, en tegelijk jonge starters te begeleiden. Dit kunnen we alleen maar toejuichen. Naast dit pop-up verhaal wil de stad natuurlijk ook inzetten op het bewerkstelligen van definitieve invullingen van handelspanden en optreden tegen verloedering.

 

Vzw Broeilab streeft ook naar een langetermijnbezetting van de winkelpanden in het centrum van Vilvoorde en begeleidt haar starters doorheen het project. Zo zullen zij de meerwaarde ten opzichte van het bestaand winkelaanbod moeten verantwoorden, krijgen ze een sjabloon voor een businessplan aangereikt en moeten ze zich verplicht laten begeleiden door een organisatie als UNIZO. Er wordt gemikt op kwaliteit van de invulling en vooral het langetermijneffect, zodat de starters van nu nieuwe vaste waarden kunnen worden.

 

» overzicht persmededelingen

Datum van het bericht: woensdag 16 mei 2018
Alle nieuws