Naar inhoud

Succesvolle hommage Jean Portaels belooft ook tweede helft van juni heel wat interessante activiteiten.

200 jaar na zijn geboorte in Vilvoorde rolt de naam van Jean Portaels opnieuw over de tongen in zijn geboortestad. Jean Portaels was als kunstschilder en directeur van de Academie voor Schone Kunsten te Brussel een van de meest invloedrijke figuren uit de Belgische kunstwereld van de 19e eeuw. Met zijn reizen naar o.a. Syrië, Egypte, Palestina en Marokko stond hij aan de wieg van het Belgische oriëntalisme.

 

Het stadsbestuur eert hem momenteel met de tentoonstelling Portaels, Vilvoordenaar en wereldburger in het prachtig gerestaureerde Tuchthuis. De tentoonstelling loopt nog tot 1 juli en is van woensdag tot zondag telkens tussen 13 en 18 uur te bezoeken.

 

Vanaf 16 juni organiseert het stadsbestuur samen met de Koninklijke Portaelskring en de Portaelsschool voor Beeldende Kunsten nog heel wat andere evenementen. Voor haar honderdjarig bestaan exposeert de kunstkring uitzonderlijk tussen 16 en 24 juni opnieuw in de prachtige feestzaal van het stadhuis met de tentoonstelling “Hommage aan Jean Portaels”. De expo is te bezoeken op  zaterdag en zondag van 13 tot 18 uur en van woensdag tot vrijdag van 13.30 tot 16 uur.

 

Op 16 juni start ook de eindejaarstentoonstelling van de Portaelsschool voor Beeldende Kunsten in de Spiegelstraat, eveneens in het teken van de 200e verjaardag van Jean Portaels. Het standbeeld van de kunstenaar op het schoolplein wordt een week lang omgevormd tot een kunstinstallatie en in een pop-up café kunnen bezoekers het speciaal gelegenheidsbier proeven: Jean Portaels was immers brouwerszoon. Op 16 juni en 23 juni is er in de tent bovendien live muziek.

 

Een niet te missen evenement wordt “De Kamelenkaravaan”, een kleurrijke optocht door de stad. Jean Portaels was niet alleen gefascineerd door exotische landen, we weten dat hij ook ontwerpen maakte voor praalwagens. “De Kamelenkaravaan” wordt een vette knipoog naar de kunstenaar. Op zaterdag 16 juni trekt een grote stoet tussen 14 en 17 uur door de stad. De leerlingen van de jeugdateliers van zowel de Portaelsschool (verkleed als kameel) als de stedelijke academie voor muziek, woord en dans (met kazoo) zullen worden begeleid door een aantal kamelen, een bonte oriëntaalse fanfare én de Vilvoordse reuzen van De Goubloem, die voor het eerst in jaren opnieuw in Vilvoorde te zien zullen zijn. Het wordt een niet te missen evenement.

De kleurrijke stoet vertrekt om 14 uur aan de Spiegelstraat en trekt dan langs de Vlaanderenstraat, Nolet de Brauwerestraat, Leuvensestraat, Nowélei (Jean Baptiste), Kleine Molensstraat, Lange Molensstraat en Tuchthuisstraat. In het Tuchthuis wordt er een kleine pauze voorzien vanaf 15 uur waarna de stoet verder trekt langs het Dewezplein, de Rondeweg, Vaartstraat en Lange Molensstraat terug naar de Spiegelstraat. 

 

Alle evenementen zijn gratis.

 

Meer weten?

 

» overzicht persmededelingen

Datum van het bericht: dinsdag 12 juni 2018
Alle nieuws