Naar inhoud

Vilvoorde gaat volop voor openbare led-verlichting in park Drie Fonteinen.

Bij de uitwerking van een integrale visie voor de installatie van openbare verlichting in het park Drie Fonteinen gaat stad Vilvoorde voluit voor energiezuinige led-verlichting in deze groene oase buiten het stadscentrum. Deze aanpak kadert in het regiomasterplan rond openbare verlichting, waarbij is voorzien in een integrale verlichting met energiezuinige led-armaturen voor de belangrijkste toegangswegen en parkwegen. Daarbij werd rekening gehouden met de inplanting van een nieuwe wandel- en fietsroute.

 

Bestaande situatie rijp voor modernisering

De omgeving van het sportstadion was slechts gedeeltelijk verlicht en de installatie was verouderd. Enkele lampen waren niet meer in gebruik en andere vertoonden tal van defecten, zowel aan de toestellen als aan de bekabeling. Ook de omgeving van de parkzone was slechts gedeeltelijk verlicht en was niet meer afgestemd op de noden voor verlichting van een mooi hedendaags parkgebied.

 

Daarom besliste de stad in 2016 om over te schakelen op led-verlichting. Katrien Vaes, schepen voor openbare werken, wijkzorg en groen: ‘Openbare verlichting speelt een belangrijke rol voor de veiligheid, leefbaarheid en aantrekkelijkheid van elke publieke ruimte. Ze neemt ook een groot deel van het elektriciteitsverbruik van onze stad voor haar rekening. Door de beslissing om over te schakelen op led voor de openbare verlichting in park Drie Fonteinen, legde Vilvoorde de juiste beleidskeuzes vast voor de toekomst. De combinatie van het milieuvriendelijke aspect, duurzaamheid en veiligheid lagen aan de basis van onze keuze voor leds in deze groene omgeving. Bovendien zal de vernieuwingsoperatie op termijn een besparing in de elektriciteitsfactuur van onze stad opleveren.

 

Eerste aanpassingen zijn reeds uitgevoerd

Voor dit project werkt de stad samen met Eandis. Intussen is de verouderde verlichting in het parkgedeelte verwijderd en vervangen door energiezuinige led-armaturen op basis van een lichtstudie. Zowel voor toegangswegen, fietsroute als wandelpaden werd met een zelfde type verlichting gewerkt. De lichtpunten worden automatisch gedoofd tussen middernacht en 05 uur.

 

Op vraag van Het Agentschap Natuur en Bos is bij de inplanting rekening gehouden met de zichtassen op de vallei van de Zenne en op de Lendrikkapel uit 1667. Om later nieuw graafwerk te vermijden, werd door de stad een kleine aanpassing uitgevoerd aan het Fins looppad. Ook de verzwaring van de elektrische aansluiting van het ruiterijcomplex in het park werd mee opgenomen in de werken.

 

De Vilvoordse atletiekclubs die het park gebruiken, zijn alvast enthousiast. Zij waren al heel lang vragende partij voor een betere verlichting. Beide clubs (Koninklijke Vilvoordse Atletiek Club en Sparta Vilvoorde) tellen vele lopersgroepen die gretig gebruik maken van het park voor looptrainingen. In de donkere wintermaanden was dit niet altijd even evident, zeker niet met de jeugd. Door de nieuwe verlichting zullen de trainingen nu veel vlotter en veiliger  georganiseerd kunnen worden.

 

Naast de vele lopers en wandelaars zullen ook de andere gebruikers van het park Drie Fonteinen het nut van de verbeterde verlichting ondervinden.

 

Aan de werken kleeft een kostenplaatsje van 149 250 euro exclusief BTW. De kosten voor het wegnemen van de oude installatie (30 163,20 euro) werden door de stad betaald. De overige kosten werden gefinancierd door middel van een subsidie door de intercommunale Sibelgas.

 

» overzicht persmededelingen

Datum van het bericht: donderdag 14 juni 2018
Alle nieuws