Collectieve woningrenovatie in Vilvoorde gaat laatste week in

Gepubliceerd op dinsdag 14 april 2020 9.15 u.
De bouwsector is een van de sectoren die doorwerken in coronatijden. Dat blijkt ook in Vilvoorde: in de wijk Broek gaat het woningrenovatieproject een laatste fase in.

Met het afwerken van een nieuwe geïsoleerde voorgevel werd één woning vorige week alvast volledig opgeleverd. Deze week volgen de voorgevels van een aantal andere huizen in de wijk. Dit renovatieproject van woningen in de wijk Broek werd vorig jaar opgestart door de provincie Vlaams-Brabant, stad Vilvoorde, 3Wplus en RISO. De buurt had duidelijk nood aan een renovatiebeurt, onder andere door de ouderdom van de woningen. Doel is om ouderen en mensen met een laag inkomen te helpen bij het verbeteren van de kwaliteit, de veiligheid en het energieverbruik van hun woning. Door de renovatie van voorgevels gaat ook de wijk als geheel erop vooruit.

De provincie Vlaams-Brabant investeerde 210 000 euro voor uitvoering van noodzakelijke renovatiewerken op vlak van kwaliteit, gezondheid, veiligheid en energiezuinigheid aan 7 woningen in de wijk . Zo kreeg vorige week de eerste woning een nieuwe geïsoleerde voorgevel. Het plat en hellend dak en de aansluiting op aardgas werden al eerder geplaatst. Dankzij deze werken zal de EPC-waarde van de woning dalen van 495 tot 262 kWh.

De andere huizen in de wijk volgen in de loop van de week. Als alle werken klaar zijn dan zullen in totaal in 7 huizen:

  • 2 nieuwe keukens en badkamers staan;
  • 6 nieuwe platte en 2 hellende daken geplaatst zijn;
  • 2 vernieuwde elektriciteitsinstallaties geplaatst zijn;
  • 1 verwarmingsketel;
  • 4 keer ramen en deuren geplaatst zijn;
  • 6 woningen een nieuwe voorgevel gekregen hebben.

Flankerend investeert stad Vilvoorde ook in gevelrenovaties in de wijk. “Daar bovenop investeren we maximum 7 500 euro per woning voor de vernieuwing en isolering van de voorgevels van minstens 16 woningen om zo deze wijk te herwaarderen”, zegt Tine Paredis, schepen duurzaamheid, toerisme, woonbeleid en digitalisering. “De eerste fase van dit flankerende project is gestart, ook in deze coronatijden”.

De provincie Vlaams-Brabant zorgt ook, samen met 3Wplus, voor de coördinatie en de begeleiding van de voorgevelrenovatie. “We streven naar een Vlaams-Brabant waar zoveel mogelijk mensen betaalbaar en duurzaam kunnen wonen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde van wonen. “Uit onderzoek blijkt dat ondanks de vele beleidsinspanningen van de laatste tien jaar de situatie van ouderen, mensen met een laag inkomen en het onderste segment van de private markt niet verbetert. Nochtans is hier de grootste winst aan energiebesparing te halen. Het ontbreekt de mensen soms aan de nodige financiële middelen om de noodzakelijke investeringen te pre-financieren. Hierdoor gaan de vele tegemoetkomingen aan hen voorbij. Vaak zijn ook de administratieve kennis en het technisch inzicht niet aanwezig”.

De inwoners van de geselecteerde woningen kunnen rekenen op individueel advies, technische en sociale begeleiding, zowel tijdens de planning, als bij de aanbesteding en de uitvoering van de werken. De financiële ondersteuning gebeurde via subsidieretentie: verbouwers krijgen een subsidie die pas moet terugbetaald worden op het ogenblik dat de woning een andere eigenaar krijgt.