Stad Vilvoorde en YC5 delen spelpakketten uit aan kwetsbare kinderen en jongeren

Gepubliceerd op dinsdag 14 april 2020 11.15 u.
Stad Vilvoorde deelt deze week spelpakketten uit aan haar kansarme kinderen. Het spelpakket is aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Voor het financieren van de spelpakketten heeft de stad de handen in elkaar geslagen met YC5, de vzw van Rode Duivel Yannick Carrasco.

Vilvoorde is een jonge stad, met veel kwetsbare, jonge gezinnen. Sociaal beleid krijgt in deze periode nog meer prioriteit dan anders voor de stad, die haar inwoners zo veel mogelijk wil ondersteunen bij het naleven van de coronamaatregelen. Spelen en bewegen zijn een basisrecht van kinderen, maar tijdens de lockdownperiode staat dat basisrecht voor heel wat kwetsbare kinderen op de helling.

Vilvoorde maakt al langer gebruik van de vrijetijdspas om kinderen en jongeren ondanks hun financiële moeilijkheden toch de kans te geven om zich in te schrijven voor het vrije tijdsaanbod in de stad. Bij de opstart van het project met de spelpakketten werd er dan ook in eerste instantie aan de kinderen met een vrijetijdspas gedacht. Die lijst werd daarna aangevuld met behulp van een rondvraag bij scholen, maatschappelijk werkers van het Sociaal Huis en toeleiders die werkzaam zijn in Vilvoorde. Alle kinderen op de lijst zullen het spelpakket deze week thuis ontvangen. Deze bedeling aan huis is mogelijk dankzij de spontane hulp van zeven Vilvoordse jeugdverenigingen (jeugdbewegingen en jeugdhuizen).

Om het spelpakket financieel mogelijk te maken, maakte stad Vilvoorde een deel budget vrij. Schepen voor financiën, onderwijs, flankerend onderwijs en dierenwelzijn Jo De Ro en schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen Fatima Lamarti benadrukken eensgezind: “De coronacrisis maakt op pijnlijke wijze duidelijk dat er nog veel ongelijkheid in onze samenleving bestaat. Vanuit onze verschillende bevoegdheden hebben we snel willen schakelen en samenwerken om kinderen ongeacht hun afkomst en thuissituatie deze periode zo goed mogelijk door komen. Het voorzien van spelpakketten voor Vilvoordse kinderen is hierin alvast een belangrijk initiatief, zo kunnen alle kinderen zich blijven ontwikkelen ook in deze bijzondere tijden.

Speelaanbod in de vakanties creëren is één van mijn absolute prioriteiten. Hierbij mogen de sociaal zwakkeren niet uit de boot vallen. Het was dan ook met pijn in het hart dat ik de voorziene speelpleinen en sportkampen deze paasvakantie moest annuleren. Via deze speelpakketten komen we op een creatieve manier tegemoet aan de nood aan spelprikkels en –materialen, aldus een trotse schepen van jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati.

Dit bedrag werd aangevuld met de steun van YC5, de vzw van Yannick Carrasco. Carrasco is zelf afkomstig uit Vilvoorde. Met de vzw YC5 wil de Rode Duivel kwetsbare jongeren uit de stad steunen. Als topsporter legt hij hierbij de nadruk op sport en beweging. Vorig jaar organiseerde de vzw al een street soccer tornooi in Vilvoorde. Door zijn schouders te zetten onder het initiatief voor de spelpakketten, wil Yannick Carrasco kwetsbare kinderen de kans geven om ook tijdens de lockdownperiode voldoende te kunnen bewegen: “Als kleine jongens hebben we een groot deel van onze kindertijd doorgebracht op de Vilvoordse pleintjes. Wij kunnen ons dus bijzonder levendig voorstellen hoe moeilijk het nu moet zijn voor kinderen en jongeren die dit momenteel niet kunnen. Daarom dat YC5 volop zijn schouders zet onder dit initiatief om kansarme kinderen speelkansen te geven.

Burgemeester Hans Bonte is uitermate fier dat “onze” Rode Duivel ook vanuit zijn isolement in Madrid oog heeft voor de moeilijkheden bij de Vilvoordse kinderen: “Het is een heel warm gebaar dat Yannick met deze actie de Vilvoordse jongeren in deze uitzonderlijke omstandigheden permanent en veilig aan het spelen wil brengen. Dit doet heel veel deugd aan de stad en haar kinderen.