Schakelzorgcentrum Van Helmont Vilvoorde opgestart

Gepubliceerd op maandag 20 april 2020 14 u.
14 maart 2020 riep Vlaanderen via een omzendbrief de Vlaamse gemeenten op om de nodige stappen te ondernemen tot het opstarten van schakelzorgcentra.

Alle partners uit de eerstelijnszones BraViO, regio Grimbergen en Druivenstreek stelden alles in het werk om een schakelzorgcentrum op te starten in het gebouw van het voormalig Van Helmont ziekenhuis in Vilvoorde. Lodewijk De Witte, gouverneur van Vlaams-Brabant, duidde stad Vilvoorde aan als “penhoudende” gemeente.

In een eerste fase werden de plannen voor het schakelzorgcentrum uitgerold voor de gemeenten die onder de ELZ’s BraViO en regio Grimbergen vallen. Op 26 maart werd de regio, op vraag van de gouverneur van Vlaams-Brabant Lodewijk De Witte, uitgebreid met de ELZ Druivenstreek, een verdeling die op 30 maart bevestigd door een formele beslissing van de gouverneur. Hierdoor zal het Schakelzorgcentrum Van Helmont Vilvoorde ingeschakeld worden voor een gebied met ongeveer 330 000 inwoners (cijfers 2019).

Op vrijdag 17 april besliste de Vlaamse Regering dat het Schakelzorgcentrum Van Helmont geactiveerd moest worden. Maandag 20 april opent SZC Van Helmont officieel de deuren en ontvangt het de eerste twee patiënten die doorstromen vanuit AZ Jan Portaels.

Het Schakelzorgcentrum Van Helmont stelt bedden ter beschikking voor:

  • COVID-19-patiënten die te ziek zijn om thuis te blijven omwille van hun thuissituatie, maar niet ziek genoeg om opgenomen te worden in het ziekenhuis.
  • COVID-19-patiënten die ontslagen worden uit een ziekenhuis, maar omwille van hun thuissituatie daar niet voldoende verder kunnen herstellen.

Burgemeester Hans Bonte: “Het is met een dubbel gevoel dat we het Schakelzorgcentrum Van Helmont actief zien worden. Enerzijds hoopten we dat de bedden leeg zouden blijven. Anderzijds geeft het een goed gevoel dat we op deze manier de zorgsector kunnen ondersteunen door COVID-19 patiënten op te vangen. Het feit dat dit SZC er is kunnen komen door de samenwerking van 16 lokale besturen, de eerstelijnszones uit de regio en AZ Jan Portaels, maakt het des te mooier.”