Ramadan in tijden van corona

Gepubliceerd op donderdag 23 april 2020 8.30 u.
De islamitische vastenmaand, Ramadan, vindt dit jaar plaats van donderdagavond 23 april tot zaterdagavond 23 mei.

Het Executief van de Moslims van België (EMB) verspreidde reeds een aantal maatregelen. Zo zullen moskeeën gesloten blijven voor het publiek en mag het Tarawih-gebed alleen gebeden worden thuis, uitsluitend met familieleden die onder hetzelfde dak wonen.

Ze roepen op om niet te wachten tot het einde van de dag om inkopen te doen en zo drukte in de winkels te vermijden. Winkeliers wordt gevraagd de klantenstroom te organiseren zodat social distancing gewaarborgd wordt.

De maaltijden voor het breken van de vasten (de iftar) moeten thuis genuttigd worden, enkel in gezelschap van familieleden die er ook wonen. Het is verboden om na de iftars met anderen samen te komen.

In navolging van de coronamaatregelen zal de iftar dit jaar in Vilvoorde als volgt verlopen:

  • Behoeftige moslims krijgen de gelegenheid om een warme maaltijd af te halen in de Moskee (Hellestraat 54-102, 1800 Vilvoorde). Naar schatting zullen een 25 gezinnen een dergelijke maaltijd afhalen.
  • Er worden maaltijden bereid voor de stedelijke nachtopvang van daklozen die ook ter plaatse worden afgehaald door de betrokken medewerkers.
  • De maaltijden worden in de moskee bereid door 2 vrijwilligers en dit tussen 18.00 en 20.00 uur.
  • Afhalen van de maaltijden kan tussen 19.30 en 21.00 uur. Twee vrijwilligers staan in voor deze organisatie.

Schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen Fatima Lamarti: “De Ramadan leert je te zien en te waarderen wat je hebt ontvangen. Jouw noden ondergeschikt te maken aan die van anderen. Iets terug te geven aan anderen. De wereld een plaats voor iedereen te maken. En dat is in deze vreemde tijden meer dan ooit aan de orde.”