Stad koopt mondmaskers aan voor +12-jarige Vilvoordenaars en lanceert solidariteitscampagne

Gepubliceerd op woensdag 29 april 2020 17.15 u.
De Nationale Veiligheidsraad heeft op vrijdag 24 april 2020 de ‘exit-strategie’ voorgesteld met betrekking tot COVID-19. Het gebruik van een mondmasker wordt daarin aangeraden.

De Nationale Veiligheidsraad heeft op vrijdag 24 april 2020 de ‘exit-strategie’ voorgesteld met betrekking tot COVID-19. Het gebruik van een mondmasker wordt daarin aangeraden wanneer men zich in de openbare ruimte of op het werk bevindt en de fysieke afstand niet kan worden gegarandeerd. Daar bovenop worden mondmasker verplicht voor +12-jarigen op het openbaar vervoer.

De federale overheid liet al weten dat elke burger van 12 jaar en ouder 1 mondmasker en 2 filters zal ontvangen. Momenteel zijn de gesprekken rond de levering van de maskers zelf en de bedeling van maskers en filters nog volop gaande. Daarnaast namen intercommunales Haviland en Interleuven het initiatief voor een gezamenlijke aankoop en bedeling van mondmaskers. Het ziet er echter naar uit dat deze levering nog weken op zich kan laten wachten.

Daarom besliste het stadsbestuur om zelf over te gaan tot de aankoop van mondmaskers voor alle Vilvoordenaars van 12 jaar en ouder. Het stadsbestuur sloot een overeenkomst af met Delcaert, een toonaangevend bedrijf op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen, gelegen in Vilvoorde.

Burgemeester Hans Bonte: “De samenwerking met een lokale partner maakt het voor ons mogelijk om snel te schakelen opdat onze inwoners zo snel mogelijk mondmaskers in de bus kunnen ontvangen. De mondmaskers komen in de loop van volgende week toe. De stad is volop bezig om de logistieke operatie voor de bedeling hiervan in goede banen te leiden. Elke burger van 12 jaar en ouder zal zo op korte termijn een mondmasker, mét ruimte voor een filter, in de bus ontvangen.“

Maar ook deze leveringsoperatie zal nog tijd in beslag nemen. Daarom lanceert het stadsbestuur ook een warme oproep om deel te nemen aan de Nationale Naaiactie. Ben je handig met naald en draad en/of met stikmachine, maak dan niet enkel voor jezelf mondmaskers, maar maak er een paar extra voor diegenen die het niet zelf kunnen. Patronen, instructies en alle andere informatie over hoe je een mondmasker kan maken, vind je op www.maakjemondmasker.be. Naaien kan met of zonder een naaimachine. “In deze moeilijke tijden moeten we volop de kaart van de solidariteit trekken. Deze keer tussen handige mensen die overweg kunnen met naald en draad en naaipatronen en deze dit niet kunnen” aldus Hans Bonte.

Er werden 2 inzamelpunten georganiseerd waar je de zelfgemaakte maskers kan afzetten:

  • Lokaal 1001 Schakels, Grote Markt 19, maandag, donderdag en zondag, 15 - 17.30 uur.
  • Tegendraads, Leuvensestraat 110, van dinsdag tot en met zaterdag, 10-18 uur.

De stad zal vervolgens de verdeling van deze maskers coördineren.