Vilvoordse leerlingen digitaal ondersteund met meer dan 400 toestellen

Gepubliceerd op woensdag 6 mei 2020 14 u.
Schepenen werken in stilte aan een betere ondersteuning van leerlingen van het Vilvoordse basisonderwijs die zelf weinig of geen toegang hebben tot digitale hulpmiddelen om in tijden van preteaching les te kunnen volgen.

De afgelopen weken werkten schepen voor financiën, onderwijs, flankerend onderwijs en dierenwelzijn Jo De Ro en schepen voor duurzaamheid, toerisme, woonbeleid en digitalisering Tine Paredis in stilte aan een betere ondersteuning van leerlingen van het Vilvoordse basisonderwijs die zelf weinig of geen toegang hebben tot digitale hulpmiddelen om in tijden van preteaching les te kunnen volgen. Door middel van nieuw aangekochte toestellen, nieuwe geschonken toestellen, het uitlenen van schooltoestellen en schenkingen van particulieren en bedrijven werden de afgelopen weken meer dan 400 toestellen ter beschikking gesteld.

Van zodra er aan preteaching gedaan werd, hebben de scholen zelf alle zeilen bijgezet om kinderen te helpen”, geeft schepen Jo De Ro aan. “In het GO!, het Katholiek Onderwijs Vilvoorde (KOV) en het Stedelijk Onderwijs Vilvoorde (SOV) werden na de paasvakantie veel toestellen die normaal in de les gebruikt worden, meegegeven of bezorgd aan leerlingen die zelf geen materiaal (laptop, tablet, pc) hebben.” “We juichten vanuit de stad dit initiatief toe” stelt schepen Paredis. “Dat was een eerste belangrijke signaal. Maar dat bleek niet genoeg, de scholen gaven al snel aan dat dit uitlenen van eigen materiaal onvoldoende was”.

Inzamelen PC’s

Vlaanderen organiseerde in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting een inzameling voor het secundair onderwijs, en dus concentreerde de stad zich op het basisonderwijs. Vilvoorde deed een oproep aan bedrijven en particulieren om pc’s, laptops en tablets te schenken. Een team van vrijwilligers stond klaar om ze klaar te maken voor de leerlingen”, duidt schepen Paredis de actie van de afgelopen weken. 40 pc’s van particulieren en bedrijven, 15 nieuwe tablets van Telenet én 12 Chromebooks die nieuw aangekocht werden door Rotary Vilvoorde werden zo afgeleverd bij de stad en nadien aan scholen en leerlingen bezorgd. “Een mooi resultaat, maar ook hiermee hadden we onvoldoende materiaal om alle noden op te vangen” zegt schepen De Ro over het resultaat van de inzamelactie.

Aankoop Chromebooks

Om het verhaal rond te krijgen, heeft het SOV nog 60 Chromebooks (eenvoudige laptops voor het onderwijs) aangekocht én bestelde de stad er nog 48 die voor leerlingen in de drie netten kunnen worden ingezet. “Door die aankopen, samen goed voor bijna 30 000 euro, hebben we nog een grote stap gezet” aldus schepen De Ro.

Beide schepenen besluiten dan ook: “Er werd opnieuw bevestigd dat wanneer stad en onderwijs de handen ineen slaan er veel mogelijk is en in het bijzonder voor de meest kwetsbaren in onze scholen. We willen alle schenkers, alle scholen én alle diensten en collega’s binnen de stad danken voor hun medewerking. Het maakte voor meer dan 400 kinderen echt een verschil.”

Dit succesverhaal betekent evenwel niet dat vandaag aan alle noden voldaan is. Er zijn nog steeds leerlingen die nog geen toegang hebben tot digitale media. Mensen die nog pc’s willen schenken kunnen dat nog steeds via: michelle.klop@vilvoorde.be.