Federale maatregelen fase 1B - Grondgebied Vilvoorde

Gepubliceerd op donderdag 7 mei 2020 13.30 u.
Winkels openen opnieuw met respect voor social distancing.

Op 24 april bepaalde de Nationale Veiligheidsraad de exit strategie waarmee we een gefaseerde afbouw kennen van de reeks maatregelen die sinds 12 maart 2020 gelden om de verspreiding van COVID-19 in ons land te beteugelen. De vermindering van het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames en het afvlakken van de curve van overlijdens, maakt dit mogelijk. Deze cijfers worden continu gemonitord en bepalen of en wanneer elke volgende fase zal aanvatten.

Op 4 mei startte de eerste fase (1a). Vanaf 11 mei gaan we over tot fase 1b. In deze fase mogen alle winkels opnieuw de deuren openen, zij het met de nodige maatregelen om social distancing te verzekeren. Nadat het openen van stoffenwinkels op 4 mei in heel wat gemeenten en steden voor een stormloop zorgde, wordt er vanaf maandag 11 mei ook drukte verwacht bij de andere winkels die weer open gaan. De stad heeft hiervoor de te volgen richtlijnen bezorgd aan alle handelaars en neemt zelf ook maatregelen om bij te dragen tot een veilige start.

Het stadsbestuur heeft beslist om het deel van de Leuvensestraat dat momenteel autoluw is – tussen Nowélei (Jean-Baptiste) en Vijfhoek – tijdelijk af te sluiten voor het verkeer. Tussen 10 en 18 uur zal de verzinkbare paal omhoog gezet worden zodat gemotoriseerd verkeer niet door kan. Op die manier kan het voetpad ingenomen worden door eventuele wachtrijen en wordt de rijstrook voorbehouden voor de doorlopende voetgangers. De stad monitort de situatie op de voet en als blijkt dat het combineren van auto’s en voetgangers geen probleem stelt voor het verzekeren van de social distancing, dan zal de straat opnieuw opengesteld worden voor het verkeer.

Schepen voor economie en wijkcontracten Didier Cortois: “We zetten bij het openen van de winkels liever in op een optimale setting. Deze fase is een nieuwe voorzichtige stap naar het opnemen van het dagelijks leven. We moeten dan ook alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat het niet tot een nieuwe stijging aan besmettingen leidt. Het is makkelijker om eerst de straat af te zetten en daarna eventueel open te stellen, dan alsnog te moeten ingrijpen maandag wanneer er te veel mensen bij elkaar zouden staan.

De stad houdt nauw contact met de handelaars om te zorgen dat de heropening van de winkels veilig kan verlopen. Het stadsbestuur roept iedereen ook op om die eerste dagen niet allemaal richting handelszaken te trekken en zo een ware rush te creëren. Burgemeester Hans Bonte: “De winkels openen op 11 mei en zullen ook de dagen en weken erna nog open zijn. Door gespreid te gaan winkelen, verkleinen we de kans dat het virus zich opnieuw vermeerdert, maar ook dat de wachtrijen aan de winkels absurd lang worden.”

Ook de parkeerwinkel opent in de loop van volgende week opnieuw de deuren. Vanaf dan kan iedereen er opnieuw terecht voor abonnementen en bewonerskaarten en ook de parkeerwachters kunnen het werk terug met een volledige bemanning hervatten.