Laatste patiënt uit Schakelzorgcentrum Van Helmont vertrokken

Gepubliceerd op maandag 11 mei 2020 9.30 u.
Beddenhuis sluit de deuren.

14 maart 2020 riep Vlaanderen via een omzendbrief de Vlaamse gemeenten op om de nodige stappen te ondernemen tot het opstarten van schakelzorgcentra. In stad Vilvoorde werd alles in het werk gesteld om in een gebouw van het voormalige Van Helmont ziekenhuis de nodige ingrepen uit te voeren. Op vrijdag 17 april werd het Schakelzorgcentrum Van Helmont in Vilvoorde geactiveerd door de Vlaamse Regering en op maandag 20 april opende het SZC de deuren.

Het beddenhuis van SZC Van Helmont stelde bedden ter beschikking voor:

  • COVID-19-patiënten die te ziek waren om thuis te blijven omwille van hun thuissituatie, maar niet ziek genoeg om opgenomen te worden in het ziekenhuis.
  • COVID-19-patiënten die ontslagen werden uit een ziekenhuis, maar omwille van hun thuissituatie daar niet voldoende verder konden herstellen.

Inwoners uit de gemeenten van de Eerstelijnszones BraViO, regio Grimbergen en Druivenstreek konden hier terecht.

SZC Van Helmont zag dit weekend de laatste patiënt vertrekken en na overleg met het Agentschap Zorg & Gezondheid en met akkoord van de burgemeesters van de deelnemende gemeenten werd beslist de werking van het beddenhuis van SZC Van Helmont stop te zetten. De ziekenhuizen in de regio kunnen de patiëntenstroom dankzij de dalende cijfers goed te baas.

Ook al wordt nu de ontmanteling van het beddenhuis ingezet, de vraag-aanbodcoördinatietaak van het Schakelzorgcentrum blijft wel verder lopen. Die taak bestaat eruit dat residentiële voorzieningen actief bevraagd worden over hun noden in deze coronacrisis en in contact gebracht worden met het aanbod aan helpende handen. De rol van vraag-aanbodcoördinatie wordt voor SZC Van Helmont opgenomen door het Erkend Regionaal Samenwerkingsverband Vlaams-Brabant (ERSV).

Burgemeester Hans Bonte: “Het is een heel goed teken dat we hier vandaag een punt kunnen zetten achter de opvang van COVID19-patiënten. Dit betekent dat de coronacrisis meer en meer onder controle geraakt en dat onze gezondheidssector in staat is om de noden op te vangen. Het geeft voldoening dat we de voorbije weken konden meehelpen aan het verzekeren van de zorg voor iedereen. Het blijft een knalprestatie dat we met zoveel besturen en organisaties samen in spoedtempo en in een steeds wisselende regelgeving een oud gebouw konden omtoveren tot een operationele zorginstelling. Ik blijf vooral onder de indruk van het heel grote engagement van alle medewerkers die dit waar hebben gemaakt. Het beddenhuis van SZC Van Helmont werd dag na dag gerund door een groep echte helden uit de zorgsector.”