Naar een zomer met wilde bloemen en ongemaaide gazons in Vilvoorde

Gepubliceerd op donderdag 14 mei 2020 11.30 u.
Door de coronamaatregelen zijn we genoodzaakt om dichter bij huis te blijven. Door te wandelen en fietsen in de eigen omgeving kunnen we toch nog even ontspannen in deze moeilijke tijden. Vele mensen ontdekken nu pas hoe verrassend hun eigen omgeving vaak is.

Het ideale moment voor het stadsbestuur om de omgeving nog wat te verfraaien.

Schepen voor mobiliteit, ruimtelijke ordening, milieu en natuur Barbara de Bakker en schepen voor openbare werken en burgerzaken Katrien Vaes sloegen de handen in elkaar om in elke wijk van Vilvoorde minstens één wilde bloemenweide aan te leggen. Hiervoor werd gekeken naar geschikte bermen, braakliggende terreinen of plaatsen waar het openbaar domein net werd heraangelegd. Het is de eerste keer dat het stadsbestuur zo op zoek gaat naar plekjes in elke wijk om te verfraaien. De stad krijgt hierin steun van het Agentschap Natuur en Bos dat ook een paar van hun terreinen zal inzaaien.

Voor ons leefmilieu willen we graag op alle mogelijke manieren de biodiversiteit ondersteunen,” legt schepen de Bakker uit. “We proberen ook de natuur meer in onze stad binnen te brengen, en dit is een heel eenvoudige manier om dat te doen. Ik ben alvast heel enthousiast.” Schepen Vaes treedt haar collega bij : “Zeker in deze moeilijke periode is het belangrijk om ons openbaar domein zo mooi mogelijk te maken. We hebben dan ook in de eerste plaats gekeken naar plaatsen die letterlijk wat ‘opfleuring’ kunnen gebruiken… We zullen elke plek markeren met een bordje omdat het in een eerste fase er misschien als onkruid kan uitzien, maar dat is het natuurlijk niet …”.

Op volgende plekken mag je deze zomer een bloemenweide verwachten:

  • Koningslo: aan het speeltuintje in de Berkendallaan en aan de Carrefour;
  • Kassei: aan de Poststraat thv de Albert I-laan en aan het Millenniumpark;
  • Houtem: in de Kluitingstraat en aan de ingang van Houtembos thv de Derdeschoofstraat;
  • Peutie: in de Rollewagenstraat thv de fietsersbrug;
  • Faubourg: op het Bloemenplein;
  • Centrum/Far-West: op de centrale begraafplaats, aan het Kanaalpark voor Ter Linde, park Rolleveld;
  • Broek: in het Cargillpark en tussen De Kruitfabriek en ’t Sas.

Maar ook elke Vilvoordenaar kan een rol spelen in het versterken van de actie door zelf een stukje van de tuin in te zaaien met een bloemenmengsel. Je kan een mengsel aanvragen bij het Regionaal Landschap Brabantse Kouters via info@brabantsekouters.be.

Of je kan gewoon je gras laten groeien tot na 15 juni. Ook hiermee draag je bij tot een betere biodiversiteit!