Stad Vilvoorde hijst vlag voor internationale dag tegen homofobie en transfobie

Gepubliceerd op vrijdag 15 mei 2020 13 u.
Op 17 mei is het de internationale dag tegen homo- en transfobie. Ook stad Vilvoorde heeft hier aandacht voor en hijst de regenboogvlag.

Op 17 mei is het de internationale dag tegen homo- en transfobie, ook wel afgekort als IDAHOT. Exact 30 jaar geleden op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel van de internationale lijst van ziekten waar het als psychische aandoening genoteerd stond.

Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor homo-, bi- en transgenderhaat die ondanks vooruitgang op juridisch vlak nog steeds bestaat. In België zijn er veel wetten die de gelijke kansen van holebi’s verzekeren en discriminatie tegengaan, maar toch is er nog vaak sprake van discriminatie en onbegrip. Ook stad Vilvoorde heeft hier aandacht voor.

Op vrijdag 15 mei werd door Mister Gay Belgium kandidaat, Jarno Biesemans en in aanwezigheid van enkele leden van het stadsbestuur en de voorzitter van de Jeugdraad de regenboogvlag gehesen. Schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen, Fatima Lamarti: “Stad Vilvoorde is begaan met al zijn inwoners, ongeacht hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. We willen daar niet slechts één dag in het jaar bij stilstaan en daarom zijn we in gesprek gegaan met het LGBTQ-middenveld om beleidsacties verder vorm te geven. Ook zijn we de mogelijkheden aan het bekijken voor het aanleggen van regenboogzebrapad in Vilvoorde.”

Naast het hijsen van de vlag publiceert de stad op haar website een lijst met boeken en films met homo- of transseksualiteit als thema. Voor de samenstelling van de lijst werd beroep gedaan op boekverkoper en auteur Johanna Pas. Zij is uitbaatster van de enige LGBT+-boekhandel in België, genaamd Kartonnen Dozen. Zij stelde een Boekentop 10 voor rond het thema. Deze 10 romans zijn ook beschikbaar in onze stadsbibliotheek.

De lijst met boeken en films is hieronder terug te vinden.