Federale maatregelen fase 2 - Grondgebied Vilvoorde

Gepubliceerd op maandag 18 mei 2020 12.30 u.
Wekelijkse markten hervatten. Bibliotheek blijft werken met afhaalsysteem.

Op 24 april bepaalde de Nationale Veiligheidsraad de exit strategie waarmee we een gefaseerde afbouw kennen van de reeks maatregelen die sinds 12 maart 2020 gelden om de verspreiding van COVID-19 in ons land te beteugelen. De vermindering van het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames en het afvlakken van de curve van overlijdens, maakt dit mogelijk. Deze cijfers worden continu gemonitord en bepalen of en wanneer elke volgende fase zal aanvatten.

Op 4 mei startte de eerste fase (1a), gevolgd door de volgende fase (1b) op 11 mei. Vanaf maandag 18 mei gaan we over tot fase 2. In deze fase mogen kappers, tattoozaken en andere contactberoepen opnieuw de deuren openen en mogen de wekelijkse markten hervatten mits naleving van de regels rond social distancing en hygiëne. Er mogen ook niet meer dan 50 kramen aanwezig zijn.

Het stadsbestuur ziet zich dan ook genoodzaakt om een aantal belangrijke en fundamentele wijzigingen door te voeren. Zo wordt een strikt te volgen parcours langs de kramen aangeduid en worden de kramen zodanig herschikt op de Rooseveltlaan (Franklin) dat de maatregelen rond social distancing verzekerd worden. De ingang voor de markt vind je ter hoogte van de Guldenschaapstraat en de uitgang verloopt uitsluitend ter hoogte van de school Virgo+. Het aantal deelnemers wordt omwille van veiligheidsmaatregelen gemonitord. Indien er signalen zijn dat de markt te veel bezoekers begint te tellen, zal de toegang tijdelijk afgesloten worden. Omdat het aangepast marktplan met verplichte circulatie een hele nieuwe aanpak vergt, zullen voorlopig enkel marktkramers met een abonnement toegelaten worden. Op die manier kunnen de stadsdiensten vooraf de nodige voorbereidingen treffen. Losse marktkramers worden voorlopig niet toegelaten.

Voor de wekelijkse zaterdagmarkt wordt een extra maatregel genomen om aan het opgelegde maximum aantal aanwezige marktkramen te kunnen voldoen. Voor de duurtijd van de maatregelen zal deze markt gespreid worden over 2 marktdagen: zaterdag en zondag. De kramen met voedingsmiddelen en plantgoed zullen op zaterdag aanwezig zijn, alle overige kramen op zondag. Eet- en drankkramen die producten aanbieden voor onmiddellijke consumptie worden, conform de door de Nationale Veiligheidsraad opgelegde maatregelen, tot nader orde niet toegelaten.

Schepen voor economie en wijkcontracten Didier Cortois: "We hopen op deze manier enerzijds tegemoet te komen aan de vraag tot het snel heropstarten van de markten die duidelijk leeft bij de bevolking en aan de begrijpelijke verzuchtingen van de marktkramers anderzijds. Het opsplitsen van de zaterdagmarkt over een volledig weekend is een moeilijke beslissing en brengt een grote logistieke uitdaging mee voor de stadsdiensten. Het is echter de enige manier waarop we én de regels kunnen respecteren én al onze marktkramers een kans kunnen geven om hun producten aan te bieden aan de Vilvoordenaars.”

Burgemeester Hans Bonte vult aan: “Met de heropening van de scholen, de nieuwe ruime mogelijkheden om te sporten en de heropstart van de markt wordt het steeds belangrijker om de regels inzake social distancing, het frequent grondig wassen van de handen en de regels voor het dragen van mondmaskers nauwgezet na te leven. Ook de beperking van het aantal bezoekers tot de markt is een essentiële voorwaarde. Zeker ook tijdens het marktgebeuren zijn deze voorzorgsmaatregelen cruciaal om ook de komende weken markten te kunnen organiseren. Aan de organisatie van onze bibliotheek wijzigt er voorlopig niets in vergelijking met de vorige weken. Dit houdt in dat boeken, cd’s, … kunnen besteld en afgehaald worden”.