Horst kondigt alternatief zomerprogramma 'Almost together' aan

Gepubliceerd op donderdag 18 juni 2020 14 u.
Horst presenteert nieuwe interviewreeks 'Their Way' met Keytrade. Definitieve beslissing omtrent festival 2020 wordt later genomen.

Horst 2019 werd bedolven onder de lovende kritiek, mede door de nieuwe thuisbasis van het festival: Asiat in Vilvoorde, een voormalige militaire site met twee iconische koeltorens als baken.

Voor 2020 reikten de ambities nog verder. Maar er is niemand die deze afgelopen zes maanden had kunnen voorspellen. De wereld is binnenstebuiten gekeerd. Onze planeet, onze samenleving en de mensheid op zich worden op onvoorziene manieren uitgedaagd. Het 'normale' is verdwenen, maar was van in het begin al niet normaal. Meer dan ooit heeft de pandemie voortdurende onrechtvaardigheden en machtsverschillen blootgelegd die moeten worden opgeheven. Horst wil het 'nieuw normaal' van afstandelijkheid, achterdocht en apathie tegen elkaar vooral vergeten. Het wil de stukjes van deze verbrijzelde realiteit opnemen en werken aan onze empathie, onze betrokkenheid en ons bondgenootschap tegenover elkaar. Het is tijd om te genezen.

Vandaag is het nog steeds onzeker of Horst Arts & Music Festival kan plaatsvinden en in welke vorm. We houden zoveel mogelijk opties open om iets te organiseren binnen het toegelaten kader, dat als verantwoordelijk en veilig wordt beschouwd. Vanwege de huidige omstandigheden hebben we het zomerprogramma van Horst aangepast: het Lab wordt verplaatst naar 1 - 9 augustus. De tentoonstelling wordt vervangen door een alternatieve zomerprogramma ' Almost Together '.

Horst wil deze zomer plekken bouwen die mensen verenigen. Onze thuisbasis Asiat transformeert in een ruimte voor uitwisseling, dialoog en geluk. Als een engagement naar de komende jaren toe, onderzoeken we deze zomer wat er lokaal op het spel staat, en hoe we dit kunnen verbinden met wereldwijde uitdagingen die ons nauw aan het hart liggen. Onze activiteiten vertalen zich naar diverse locaties op Asiat, elk met hun eigen karakter, programma en gevoel. De eerste daarvan kondigen we vandaag aan, de volgende plekken worden bekend gemaakt doorheen de loop van de zomer.

Restaurant Club
Wekelijks op vrijdag en zaterdag (start vanaf 17 juli)

De openlucht hal, één van de vele gebouwen op Asiat, verandert in een multidisciplinaire art space waar men terecht kan voor vreugde en feest. Een overvloedige binnentuin met vijver bevat een flexibel en modulair podium dat elke avond ruimte biedt voor artistieke performances en DJ-sets. De verbinding met het publiek staat centraal: je wordt overgelaten aan charismatische ceremoniemeesters die je diner met vrienden transformeren tot een speelse en interactieve avond.

Sleeping Concerts
Donderdag 30 juli en 13 augustus

Daarnaast fungeert deze ruimte ook als decor voor slaap concerten op donderdag 30 juli en 13 augustus. Artiesten worden uitgenodigd voor rustige en dromerige soundscapes en ambient dj-sets. Het publiek brengt er samen de nacht door, onder de hoede van de muzikant, en krijgt 's ochtends een gezamenlijk ontbijt aangeboden.

Keytrade & Horst presenteren 'Their Way'
Een nieuwe interviewreeks die DIY ondernemerschap inspireert

Met 'Their Way' inspireren Keytrade en Horst hun gedeelde filosofie via een nieuwe interviewreeks. Het biedt de verhalen van verrassende en vooruitstrevende DIY-ondernemers in de wereld van kunst, architectuur en muziek. Samen duiken we in het soms rommelige, maar vaak inspirerende proces van ondernemerschap.
'Their Way' bundelt boeiende verhalen en uitdagende ideeën van over de hele wereld.

BC Architects, Studies en Materials bijten de spits af van deze nieuwe samenwerking. Het Brusselse architectenbureau gaat verder dan het zetten van louter esthetisch verantwoorde gebouwen. Hun focus ligt op de aardebouw: werkend vanuit een ecologisch-bewust optimisme, zetten ze in op materiaalonderzoek, educatie, circulaire logica, co-creatie en proberen ze along the way de bouwsector te transformeren.

Horst Labs
Architecture Lab, Music Lab & Art Lab (1 - 9 augustus 2020)

Het Lab, gestart in 2019, vormt een platform voor experiment, co-creatie en creatieve talentontwikkeling. Het is een setting, gecreëerd in partnership met KU Leuven, waar invloedrijke creatieven de volgende generatie inspireren. Dit jaar vindt een tweede reeks van drie Labs plaats voor meer dan 75 jonge (inter) nationale creatieven vanuit diverse achtergronden. Het Music Lab, Art Lab en Architecture Lab vinden plaats in de eerste week van augustus.

Alle details over de Labs, coaches en inschrijvingen worden op 24 juli bekend gemaakt.

Over Horst
Horst is een beweging die zich toelegt op het ontwikkelen van talent, plekken en steden. We verenigen kunst, muziek en architectuur, en vieren de samensmelting van deze werelden. We creëren Labs, Exhibitions en Festivals als momentums van transformatieve energie.

In de afgelopen zeven jaar groeide Horst uit tot een internationaal gerenommeerd platform voor geavanceerde elektronische muziek, inventieve in-situ kunst en architectuur. Meer specifiek sloot Horst een driedaags meeslepend muziekfestival af met trajecten waarin architecten werden uitgenodigd om unieke podia te creëren en dansvloeren te herdenken, en waarin hedendaagse kunstenaars de opdracht kregen om de dialoog aan te gaan met hun omgeving via site-specifieke nieuwe realisaties.