Extra maatregelen grondgebied Vilvoorde

Gepubliceerd op zaterdag 25 juli 2020 13 u.
Mondmaskers verplicht in het centrum en alle parken. Picknick enkel nog toegestaan met maximaal 10 personen.

De voorbije week werd duidelijk dat de stijgende coronacijfers de start van een tweede golf aantonen. De Nationale Veiligheidsraad besliste op 23 juli 2020 om fase 5 van de versoepelingen niet op te starten en een aantal maatregelen te nemen rond de draagplicht van mondmaskers, de sluitingstijd van nachtwinkels en het nalaten van contactgegevens bij horecabezoek. De Nationale Veiligheidsraad gaf ook een prominente rol aan de lokale autoriteiten: ze treden op binnen het kader van het ministerieel besluit en kunnen daarnaast aanvullende voorzorgsmaatregelen overwegen. 

Na analyse van de recente cijfers heeft de Vilvoordse crisiscel op zaterdag 25 juli beslist een aantal bijkomende verplichtingen op te leggen vanaf 25 juli.

Mondmaskerplicht in centrum en parken

Het dragen van een mondmasker was in Vilvoorde al verplicht bij een winkel- en marktbezoek en bij een bezoek aan de stadsdiensten. Vanaf zaterdag 25 juli is het dragen ervan ook verplicht, na beslissing van de Nationale Veiligheidsraad, in horecazaken, behalve wanneer je aan tafel zit. 

Vanaf zaterdag 25 juli wordt het dragen van een mondmasker bijkomstig verplicht op een deel van het grondgebied van Vilvoorde. De zone omvat alle straten tussen Woluwelaan, Leuvensesteenweg, Hanssenslaan (Benoit), Stationlei, Heldenplein, Vuurkruisenlaan, het Zeekanaal Brussel-Schelde en het Kanaalpark. De mondmaskerplicht in deze zone geldt voor iedere +12-jarige en zowel voor voetgangers als fietsers en joggers. 

Ook in het Hanssenspark, Tyndalepark, Rolleveldpark, park Drie Fonteinen, Duchéhof (Maurits) en de Loodstuin geldt een mondmaskerplicht voor +12-jarigen. Joggers mogen tijdens het beoefenen van hun activiteit in deze parken hun mondmasker afzetten. Van zodra de activiteit gedaan is, geldt opnieuw de mondmaskerplicht.

Picknick in bubbel van 10 personen

Picknicken kan enkel en alleen nog indien de groep uit maximaal 10 personen bestaat. Deze “picknickbubbel” moet ook genoeg afstand behouden van eventuele andere bubbels. 

Programma Zomers Vilvoorde

De huidige initiatieven in het kader van Zomers Vilvoorde worden continu geëvalueerd. Zo geldt de mondmaskerplicht van nu af aan ook bij de zomerse avondwandelingen. Voor de zomerbars van Asiat en Viladero worden dezelfde richtlijnen opgelegd als andere horecazaken: tafels voldoende uit elkaar, mondmaskerplicht bij personeel en bij bezoekers tot ze aan tafel zitten, geen dansactiviteit en sluiting om 01.00 uur. Inbreuken hierop zullen tot onmiddellijke sluiting leiden. 

Burgemeester Hans Bonte: “Jammer genoeg zien we ons genoodzaakt extra maatregelen te nemen op een moment dat velen hadden gehoopt toch nog een zomers gevoel te hebben. De cijfers geven echter geen ruimte voor interpretatie. Het is aan ieder van ons om zijn of haar verantwoordelijkheid op te nemen en een rol te spelen om dit virus opnieuw in te dijken. We kunnen het niet genoeg herhalen: draag je mondmasker, respecteer de hygiënemaatregelen, beperk activiteiten binnenshuis, wees extra voorzichtig met kwetsbare mensen en blijf op minstens 1,5 meter van elkaar.”