Extra maatregelen grondgebied Vilvoorde

Gepubliceerd op woensdag 29 juli 2020 10.30 u.
Mondmasker verplicht op zak in volledig grondgebied. Zomerse avondwandelingen en straatfeesten geannuleerd.

Op zaterdag 25 juli besliste de Vilvoordse crisiscel tot het nemen van extra maatregelen om de nieuwe toename van coronabesmettingen tegen te gaan. Op maandag 27 juli 2020 besliste de Nationale Veiligheidsraad over te gaan tot een verstrenging van onze sociale contacten. In navolging hiervan besliste de Vilvoordse crisiscel op 28 juli de genomen maatregelen uit te breiden.

Mondmaskerplicht grondgebied Vilvoorde


Het dragen van een mondmasker is verplicht in de zone die alle straten tussen Woluwelaan, Luchthavenlaan, Hanssenslaan (Benoit), Stationlei, Heldenplein, Vuurkruisenlaan en het Zeekanaal Brussel-Schelde omvat en in alle parken van het volledige grondgebied. De mondmaskerplicht in deze zone geldt voor iedere +12-jarige en zowel voor voetgangers als fietsers. Joggers mogen tijdens het beoefenen van hun activiteit in de parken hun mondmasker afzetten. Van zodra de activiteit gedaan is, geldt opnieuw de mondmaskerplicht in de zone. Bij het beoefenen van zware arbeid in het openbaar domein binnen deze zone, mag het mondmasker voor de duurtijd van de arbeid afgezet worden.

Daarnaast dient iedere burger op het volledige grondgebied steeds een mondmasker op zak te hebben bij het verlaten van de woning en deze op te zetten wanneer de afstand van 1,5 m niet gewaarborgd kan worden. Van zodra de afgebakende zone wordt betreden, dient het mondmasker wél constant gedragen te worden.

De twee zones en de geldende maatregelen hierin worden in de loop van de week bij iedere inwoner gebust.

Na evaluatie op 14 augustus wil De Vilvoordse veiligheidscel daarbij 2 verduidelijkingen aanbrengen:

  • Zolang de afstandsregel van 1,5 meter gegarandeerd blijft, hoeven mensen tijdens een sportactiviteit geen mondmasker te dragen. Eenmaal de sportactiviteit gedaan is dient het mondmasker terug gedragen te worden.
  • Ook wie intensieve fysieke arbeid verricht op het openbaar domein binnen de zone moet tijdens het werk geen mondmasker dragen.

De komen dagen zal er nauwkeurig worden toegezien op de maatregelen inzake de mondmaskerplicht. Wie de maatregelen niet volgt riskeert een boete van 250 euro.


Annulering straatfeesten en zomerse avondwandelingen


Aangezien sociale contacten tot een minimum moeten beperkt worden, besliste de crisiscel om de geplande zomerse avondwandelingen op donderdag te annuleren. Personen die reeds een wandeling gereserveerd hadden, worden persoonlijk op de hoogte gebracht. Alle wandelingen van de stad zijn steeds terug te vinden op de website van de stad, samen met een grondplan, en kunnen op eigen initiatief, binnen je bubbel, gevolgd worden.

Daarnaast werd ook de beslissing genomen om straatfeesten tot eind augustus te annuleren. De organisatoren van geplande feesten worden hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht.

Burgemeester Hans Bonte: “Het signaal van gisteren was duidelijk: beperk de contacten en blijf zo veel mogelijk binnen je bubbel. Een aantal zaken moeten hierdoor jammer genoeg geannuleerd worden. Maar we moeten echt alles op alles zetten om deze nieuwe golf te stoppen. We blijven het ook herhalen: draag je mondmasker, respecteer de hygiënemaatregelen, beperk activiteiten binnenshuis, wees extra voorzichtig met kwetsbare mensen en blijf op minstens 1,5 meter van elkaar.”