Nieuwe wandeling gidst je langs de Vilvoordse stadswallen

Gepubliceerd op donderdag 13 augustus 2020 11 u.
Vilvoordenaars kunnen deze zomer genieten van vakantie in eigen stad dankzij de campagne Zomers Vilvoorde. Dat aanbod wordt nu uitgebreid met een nieuwe wandeling langs de Vilvoordse stadswallen.

Vilvoordenaar en student Geschiedenis aan de KU Leuven, Sander Somers, bestudeerde de Vilvoordse stadswallen voor het vak publieksgeschiedenis. Op vraag van de stad ontwierp hij een nieuwe wandeling langs de stadswallen.

“Het project Vilvoordse Stadswallen ambieert om deze stadswallen de eer te schenken die hen toekomt.” vertelt Sander Somers.

De wandeling start en eindigt aan het stadhuis op de Grote Markt en neemt je mee langs een tracé van 5 kilometer langs de stadswallen die ooit de stad en haar inwoners beschermden.

Het was de hertogin Johanna Van Brabant die in 1357 de toestemming verleende aan Vilvoorde voor het bouwen van de stadswallen. De erfenis van deze sterke vrouw, die zich staande hield in een mannenwereld, doorleeft vandaag nog altijd in Vilvoorde. De stadswallen mogen dan wel uit het straatbeeld verdwenen zijn, toch hebben ze hun stempel gedrukt op de ontwikkeling van de stad, het stratenpatroon, straatnamen en de ligging van rivieren.

Zo is de Vestenstraat een rechtstreekse verwijzing naar de Vilvoordse stadswallen. ‘Vest’ is met name een synoniem voor ‘wal’ of ‘muur’. Ook het Bolwerk is een naam die rechtstreeks verwijst naar de Vilvoordse Stadswallen. Men doelt hiermee op een militair bolwerk dat hier ooit verwerkt zat in de wallen. Daarnaast kwamen er stadspoorten op de vier wegen van en naar de stad. Deze poorten kregen allen de naam van de stad of regio waarnaar de weg leidde, met name de Vlaamse, Mechelse, Leuvense en Brusselse poort.

De stadswallen, zoals ze in 1357 tot stand kwamen, zouden de daaropvolgende vier eeuwen weinig of niets veranderen qua vorm en uitzicht. Eind 18de eeuw verloren de stadswallen en de stadspoorten hun militair nut én werden ze bovendien gezien als rem op de economie en stadsontwikkeling. De vier stadspoorten werden hierdoor rond 1780 afgebroken. De stadswallen daarentegen zouden nog een eeuw bewaard blijven en pas rond 1890 definitief uit het straatbeeld verdwijnen.

“Binnenkort zal er in functie van de werken aan het Rooseveltplein ook een proefsleuvenonderzoek naar restanten van de stadswallen plaatsvinden. Het zou leuk zijn mochten ze iets vinden.”, aldus Tine Paredis, schepen voor duurzaamheid, toerisme, woonbeleid en digitalisering.

Wie op zoek is naar een leuke extraatje kan deze wandeling perfect combineren met een spelletje geocache ‘Vilvoordse Stadswallen’ (GC8GW51). Aan de hand van verschillende vragen verspreid over de wandeling kan de verstopplek van een schat gevonden worden. Meer info over geocaching vind je op https://www.geocachen.be.

De brochure met uitgebreide informatie en wandelroute is te raadplegen via https://www.vilvoorde.be/wandeltochten.