Evaluatie mondmaskerplicht grondgebied Vilvoorde

Gepubliceerd op vrijdag 14 augustus 2020 15.30 u.
De huidige maatregelen blijven gelden. Zolang de afstandsregels gerespecteerd worden hoeven sporters en mensen die intensieve arbeid verrichten op het openbaar domein geen mondmasker te dragen .

Sinds 28 juli geldt voor alle +12- jarigen een mondmaskerplicht in het ruime centrum van de stad en in alle parken. Sporters mogen in een park gedurende de sportactiviteit het masker afzetten. Bij het beoefenen van zware arbeid in het openbaar domein binnen deze zone, mag het mondmasker voor de duurtijd van de arbeid afgezet worden. Daarnaast dienen inwoners op het volledige grondgebied een mondmasker op zak te hebben bij het verlaten van de woning en dit op te zetten als de afstand van 1,5 meter niet kan gewaarborgd worden.

Uit een evaluatie van deze maatregel door de Vilvoordse veiligheidscel blijkt dat de mondmaskerplicht door het overgrote deel van de bevolking nauwkeurig wordt nageleefd. Toch worden er nog te veel inbreuken vastgesteld waardoor de politie een reeks pv’s heeft moeten uitschrijven.

De komen dagen zal er nauwkeurig worden toegezien op de maatregelen inzake de mondmaskerplicht. Wie de maatregelen niet volgt riskeert een boete van 250 euro.

De Vilvoordse veiligheidscel wil daarbij 2 verduidelijkingen aanbrengen:

  • Zolang de afstandsregel van 1,5 meter gegarandeerd blijft, hoeven mensen tijdens een sportactiviteit geen mondmasker te dragen. Eenmaal de sportactiviteit gedaan is dient het mondmasker terug gedragen te worden.
  • Ook wie intensieve fysieke arbeid verricht op het openbaar domein binnen de zone moet tijdens het werk geen mondmasker dragen.

Het blijft belangrijk om ten allen tijde de nodige afstand te bewaren en als dit niet lukt een mondmasker te dragen. Samen met de andere maatregelen (hygiëneregels respecteren, afstand houden, vaste sociale bubbels) kunnen we het virus onder controle krijgen”. aldus burgemeester Hans Bonte.