Vilvoords Sociaal Huis start met lokale bronopsporing

Gepubliceerd op woensdag 26 augustus 2020 14.30 u.
Sinds deze week werkt stad Vilvoorde mee aan de bronopsporing om zo lokale opflakkeringen van het COVID-19 virus snel te kunnen opsporen. Dat gebeurt samen met de huisartsen en de Eerstelijnszone BraVio.

Eerstelijnszone BraVio is een netwerk van partners dat het welzijn en de gezondheid van de inwoners in onze regio wil optimaliseren en de nodige zorg- en ondersteuningsnoden opvangt. De Huisartsenkring Harno en tal van zorg-en welzijnsorganisaties slaan hiervoor de handen in elkaar met de gemeenten Vilvoorde, Machelen, Steenokkerzeel, Zemst en Kampenhout. Om de nieuwe golf aan coronabesmettingen verder in te dammen, heeft de Eerstelijnszone BraVio nu ook een Covid-team opgericht. Dat team staat in voor brontracering. Dit is niet hetzelfde als het contactonderzoek.


Brontracering versus contactonderzoek


Bij contact tracing wordt onderzocht met wie een besmet persoon zoal contact heeft gehad. Met deze informatie worden de contactpersonen gewaarschuwd voor een mogelijke besmetting en geïnformeerd over wat ze moeten doen om te voorkomen dat ze op hun beurt andere mensen gaan besmetten.

De bron tracing van de Eerstelijnsezone BraVio gaat nog een stap verder en probeert in kaart te brengen op welke locatie iemand besmet raakte en in welke periode. Als een aantal besmettingen te herleiden zijn tot bijvoorbeeld een werkvloer, een horecazaak of een woonwijk, kunnen vervolgens zeer gerichte maatregelen genomen worden om te voorkomen dat op die locaties nog meer mensen besmet raken. Bron tracing is dus complementair aan het contactonderzoek.


Zorg wordt gekoppeld aan brontracering


Voor Vilvoorde engageren twee maatschappelijk werkers van het Sociaal Huis zich om de bronopsporing in goede banen te leiden. Elke maatschappelijk werker is net als de huisarts gebonden aan het beroepsgeheim. Om de privacy van patiënten optimaal te bewaken, krijgen enkel de betrokken huisartsen en de maatschappelijk werker de gegevens van de patiënt te zien. Dat is noodzakelijk om te analyseren waar zich onrustwekkende situaties voordoen.

De maatschappelijk werkers informeren ook naar het welbevinden van de betrokken inwoners. Omdat een coronabesmetting grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid, heeft dit ook een enorme impact op het mentaal welzijn. Mensen zitten met een heleboel vragen en hebben ook tal van praktische zorgen. De maatschappelijk werkers hebben de expertise om direct in te spelen op vragen van mensen, oplossingen op maat uit te werken of hen in contact brengen met gespecialiseerde organisaties.

Twee telefoontjes


Je zal dus vanaf nu twee telefoontjes krijgen na een positieve coronatest: eentje van de contactopsporing (02 214 19 19) en een tweede van een maatschappelijk werker van het Sociaal Huis. Je medewerking aan zowel het telefoontje van de contactopsporing (02 214 19 19) als dat van de stad is zeer waardevol om het virus in te perken en om onze stad virusvrij te krijgen. Als je vragen hebt over de bronopsporing of over de COVID-19 maatregelen kan je steeds een mail sturen naar info@vilvoorde.be.