Open Monumentendag op zondag 13 september

Gepubliceerd op dinsdag 8 september 2020 11.30 u.
Op zondag 13 september 2020 is het weer jouw vaste afspraak om waardevolle Vilvoordse gebouwen en monumenten te (her)ontdekken. De Covid19-pandemie zorgde wel voor een aangepast aanbod dit jaar.

Er wordt jammer genoeg geen monument opengesteld, maar er is wel een wandelzoektocht uitgewerkt die jou en jouw bubbel op een speelse manier door de stad leidt. Je ontdekt het verhaal van de stadsvernieuwing vanaf 1900 met de aanleg van verschillende nieuwe lanen en je leert een aantal onbekende architecten kennen die Vilvoorde hebben vorm gegeven. Startpunt is de oude loods van Focquet (Havenstraat 72), een bedrijf dat vooral gekend was voor de productie van stoommachines en generatoren en de (her)verkoop van stoomlocomotieven.

Opgelet: kijk zeker op www.vilvoorde.be waar je een mondmasker moet opzetten.

Dezelfde dag kan je voor het eerst ook een nieuwe machine van het Industriële Straatmuseum bewonderen. De Thermobloc van Wanson staat op het Broekplein en werd bewerkt door fotografe Lola Pertsowsky. Doorheen de stad kan je nog 11 andere industriële relicten ontdekken via een fietstocht die al deze monumenten met elkaar verbindt.

Schepen voor sport, jeugd en cultuur: “De coronapandemie zorgt ook hier voor een speciale editie. Er wordt dan wel geen monument opengesteld, maar je kan de rijke Vilvoordse geschiedenis ontdekken met de fiets. Dat is niet alleen leerrijk, maar ook gezond!”

De brochure van deze fietstocht en van de wandeltocht kan je op het startpunt ophalen tussen 10 en 18 uur, waar je ook kan kennis maken met het aanbod erfgoedwandelingen doorheen de stad.