Bijsturing mondmaskerplicht grondgebied Vilvoorde

Gepubliceerd op woensdag 9 september 2020 9 u.
Testen, quarantaine en hygiënemaatregelen belangrijker dan ooit. De voorbije maanden werden heel wat inspanningen gevraagd van ieder van ons. De tweede coronagolf kwam vroeger dan verwacht waardoor ook onze zomer een heel andere wending kreeg.

De Vilvoordse crisiscel nam op 28 juli maatregelen met betrekking tot het dragen van mondmaskers op het Vilvoords grondgebied. Inmiddels kwamen reeds heel wat Vilvoordenaren terug uit het buitenland en openden de scholen op 1 september opnieuw de deuren. Het is duidelijk dat we nog een hele tijd met corona zullen moeten leren leven en dat ook tijdens de komende weken en maanden het dragen van een mondmasker een belangrijke rol zal spelen in de strijd tegen het coronavirus. Om dit op lange termijn vol te houden is het dan ook aangewezen om het mondmasker enkel te verplichten waar het nodig is.

Met het oog daarop werden de maatregelen in Vilvoorde opnieuw geëvalueerd.

 • Het dragen van een mondmasker is voor alle +12 jarigen vanaf donderdag 10 september verplicht op volgende plaatsen:
  o Leuvensestraat (tussen Vijfhoek en Grote Markt),
  o Grote Markt en zijstraten,
  o Guldenschaapstraat,
  o Nowélei (Jean-Baptiste),
  o Portaelsplein.
 • Daarnaast is het dragen van een mondmasker voor +12 jarigen verplicht in de omgeving van onze scholen bij de start en het einde van de schooldag. Ook bij het bezoeken van onze wekelijkse woensdag- en zaterdagmarkt op de Rooseveltlaan (Franklin) is het dragen van een mondmasker verplicht.
 • Op alle andere plaatsen in Vilvoorde dien je steeds een mondmasker op zak te hebben en zet je dit op wanneer de afstandsregel van 1,5m niet kan gewaarborgd worden.
 • We herinneren er ook nog aan dat een mondmasker verplicht is bij het wachten voor openbaar vervoer (bushaltes, treinperron) en bij het nemen van het openbaar vervoer.

Daarnaast roept het stadsbestuur iedereen die terugkeert uit een oranje of rode zone op zich te houden aan de opgelegde maatregelen van test en/of quarantaine. Burgemeester Hans Bonte: “De maatregelen rond testen en quarantaine zijn noodzakelijk om te voorkomen dat het virus opnieuw meer grip krijgt op de samenleving. De cijfers voor de noordrand en voor Vilvoorde blijven jammer genoeg nog steeds hoog. Het is absoluut noodzakelijk dat wie zich moet laten testen, dit doet en vervolgens thuis blijft. Verder blijven ook de algemene hygiënemaatregelen bijzonder belangrijk. Het is meer dan ooit noodzakelijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt in de strijd tegen het Coronavirus en nauwgezet de maatregelen blijft opvolgen.”

Wie zich moet laten testen (terugkeerders of highcontacts) maakt - enkel mits code – een afspraak in het medisch centrum via het nummer 0492 18 75 35. Patiënten die symptomen hebben, bellen eerst naar hun huisarts die hen vervolgens doorverwijst naar het medisch centrum. Het medisch centrum is bereikbaar op weekdagen van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 15 uur. In het weekend is de telefooncentrale open tussen 12 en 17 uur. Huisartsen kunnen ook in de eigen praktijk zelf de testafname en het onderzoek doen.

De 6 vuistregels blijven gelden:

 1. Was vaak je handen met water en zeep. Geef geen hand of kus. Hoest of nies in je elleboog.
 2. Let extra op bij mensen die gevoelig zijn voor het virus.
 3. Houd 1,5 meter afstand.
 4. Draag een mondmasker waar het verplicht is en op drukke openbare plaatsen.
 5. Beperk je sociale contacten en houd ook daar voldoende afstand.
 6. Spreek buiten af. Kan dit niet? Verlucht de ruimte dan goed.