Nieuwe alarmerende coronacijfers nopen crisiscel tot moeilijke beslissingen

Gepubliceerd op donderdag 17 september 2020 14 u.
Omwille van deze verontrustende evolutie neemt de Vilvoordse veiligheidscel, na overleg met verschillende stakeholders, een aantal maatregelen om de verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan.


Activiteiten en evenementen


Op zondag 20 september organiseert de stad opnieuw een autovrije zondag. De voorbije weken werd alles op alles gezet om dit evenement zo coronaproof mogelijk te organiseren. Alle activiteiten werden verspreid over 9 locaties. De wandel- en fietstochten kan je op eigen initiatief ondernemen, maar voor de georganiseerde activiteiten dien je op voorhand in te schijven. Dit kan tot zondagochtend 20 september, 10 uur op www.vilvoorde.be/autovrijezondag. Burgemeester Hans Bonte: “We zetten alles in op een veilig alternatief voor de traditionele formule. Inschrijven is een must. Zo kunnen we monitoren hoeveel mensen aanwezig zullen zijn. Schrijf je dus zeker in met je bubbel en kom die dag op een veilige manier deelnemen aan onze activiteiten.”

De crisiscel heeft andere geplande activiteiten op Vilvoords grondgebied grondig geanalyseerd en ziet zich genoodzaakt de Jerusalema Dance Challenge van David Ucles te verbieden. Het heeft dan ook geen zin om hiervoor zondag af te zakken naar de Vilvoordse Grote Markt. Daarnaast wordt de zomerbar van Asiat op de Asiat-site stopgezet. Voor beide activiteiten kan een veilige organisatie in de huidige omstandigheden niet gegarandeerd worden. Het Horst restaurant op de Asiat-site kan doorgaan.


Onderwijs


Bij een COVID-19-besmetting in de klas dienen alle kinderen uit de klas en de leerkracht zo snel mogelijk getest te worden. De resultaten worden vervolgens meegedeeld aan het bevoegde CLB. De leerlingen worden in afwachting van de testresultaten gevraagd om thuis te blijven en er wordt maximaal afstandsonderwijs aangeboden. Deze aanpak moet scholen toelaten om kort op de bal te spelen en specifieke problemen drastisch aan te pakken om verdere besmetting van andere leerlingen en leerkrachten te vermijden.

Voor kinderen uit het kleuter- en lager onderwijs kan de directie na overleg met het CLB een afwijking bekomen op het vlak van de quarantaineperiode.

Schepen voor financiën, onderwijs, flankerend onderwijs en dierenwelzijn Jo De Ro: “Om snelle testing mogelijk te maken, ijvert de stad voor mobiele teams die indien nodig leerlingen ter plekke kunnen testen. Er werd ook afgesproken met de lokale politie om meer controles op de mondmaskerplicht in de schoolomgevingen te organiseren. Indien nodig worden er ook boetes uitgeschreven.”


Sport- en jeugdactiviteiten


Op basis van de meest recente cijfers beslist de crisiscel dat er niet langer publiek aanwezig kan zijn bij sportwedstrijden en dat cafetaria’s aan sportinfrastructuur niet langer geopend kunnen blijven, tenzij ze de activiteit buiten kunnen organiseren.

Wat de activiteiten van de jeugdbewegingen betreft, worden de regels gevolgd zoals in de scholen: -12-jarigen hoeven geen mondmaskers te dragen, 12- tot 18-jarigen dragen een mondmasker tijdens indoor activiteiten en mogen het mondmasker afzetten bij outdoor activiteiten, +18-jarigen houden het mondmasker ten allen tijde op.

Alle sectoren dienen steeds de meest recente richtlijnen van hun betrokken koepel te raadplegen en op te volgen.

Burgemeester Hans Bonte: “We moeten de komende periode meer dan ooit met z’n allen inzetten op het bewaken van die 6 gouden regels. Ieder van ons heeft zijn verantwoordelijkheid om de regels te blijven volgen en zo te garanderen dat we toch nog bepaalde activiteiten kunnen organiseren. Daarnaast dringen we er op aan dat wie in preventieve quarantaine geplaatst wordt, effectief thuis blijft. Jong of oud, de regel blijft gelden: je blijft thuis en beschermt zo de anderen. Quarantaine is geen vakantie.

De 6 vuistregels blijven gelden:

  • Was vaak je handen met water en zeep. Geef geen hand of kus. Hoest of nies in je elleboog.
  • Let extra op bij mensen die gevoelig zijn voor het virus.
  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Draag een mondmasker waar het verplicht is en op drukke openbare plaatsen.
  • Beperk je sociale contacten en houd ook daar voldoende afstand.
  • Spreek buiten af. Kan dit niet? Verlucht de ruimte dan goed.

Rekening houdend met het gegeven dat de toename van het aantal besmettingen zich voordoet in tal van gemeenten in de Noordrand rond Brussel en bij Brusselse gemeenten nodigt Vilvoorde de buren uit om ook extra waakzaam te zijn.