Vilvoordse crisiscel vraagt verstrengde maatregelen in onderwijs

Gepubliceerd op vrijdag 23 oktober 2020 13 u.
De cijfers in België blijven pijlsnel stijgen. Iedere dag stijgt het aantal positieve tests en neemt de druk op de ziekenhuizen onverminderd toe. Ook stad Vilvoorde ontspringt de dans niet met cijfers die aantonen dat het virus sterk aanwezig is onder de bevolking.

De Vilvoordse crisiscel, aangevuld met een vertegenwoordiging van de onderwijsnetten en CLB’s, komt wekelijks samen om de stand van zaken op te volgen. Tijdens het overleg van donderdag 22 oktober werd duidelijk dat het samenscholingsverbod moeilijk te handhaven is wanneer de scholen op hetzelfde ogenblik open gaan en sluiten. Daarnaast worden ook scholen geconfronteerd met een steeds groter wordende uitval van leerkrachten naar aanleiding van COVID-19.

Om de drukte in de openbare ruimte en op het openbaar vervoer aanzienlijk te verminderen, zullen de netten overschakelen naar (deeltijds) afstandsonderwijs voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.

Schepen voor financiën, onderwijs, flankerend onderwijs en dierenwelzijn Onderwijs Jo De Ro onderlijnt: “Het is goed dat de drie inrichtende machten in overleg met directies en personeel zelf met een goed voorstel kwamen. Zo zijn de maatregelen afgestemd op het aanbod en profiel van de betrokken scholen. Het is nu eenmaal iets anders maatregelen nemen voor een school in gewoon of buitengewoon onderwijs of een school met een ASO aanbod versus scholen met heel wat praktijkvakken.”

Burgemeester Hans Bonte vult aan: “Het zal een uitdaging blijven om onderwijs op afstand te organiseren voor kinderen in kwetsbare gezinnen. Hiervoor worden zowel op lokaal niveau als door de hogere overheid initiatieven genomen.”