Stad Vilvoorde, CAW en vrijwilligers maken werk van winteropvang voor daklozen

Gepubliceerd op woensdag 2 december 2020 12 u.
Sinds de winter van 2013 organiseert stad Vilvoorde samen met het CAW Halle-Vilvoorde nachtopvang voor alleenstaande dakloze mannen.

Vorig jaar besliste de provincie Vlaams-Brabant om de subsidie van 30 000 euro voor de organisatie van de winteropvang stop te zetten. Het stadsbestuur betreurt deze beslissing en besliste om ook dit jaar de winteropvang verder te zetten en dit volledig zelf te financieren. “Het is onbegrijpelijk dat de hogere overheden hierin niet langer investeren. Dakloosheid is immers een probleem dat de gemeentegrenzen overstijgt. Maar we willen ten alle prijzen vermijden dat dakloze mensen hiervan de dupe zijn.” aldus schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen, Fatima Lamarti.

De winteropvang is 7 dagen op 7 toegankelijk van 1 december tot 31 maart van 19.30 uur tot 9.00 uur. Vorig jaar startte de opvang om 20.00 uur, dit werd vervroegd om er voor te zorgen dat daklozen niet te lang op straat moeten wachten tot ze binnen kunnen. Na 9 uur kunnen daklozen terecht in de lokale dienstencentra en het inloopcentrum van het CAW.

Dit jaar gaat de winteropvang door in het gebouw Ter Linde II in de Vaartstraat. Het pand deed in het voorjaar dienst als schakelzorgcentrum om als het nodig was de toestroom van coronapatiënten in de ziekenhuizen te kunnen bolwerken. Hier is voldoende ruimte waardoor cliënten maximum per twee op een kamer liggen. Ook in de ontspanningsruimten kunnen de cliënten ver genoeg van elkaar zitten om de coronamaatregelen te respecteren. Door de extra ruimte is er dit jaar plaats voor twaalf personen in plaats van tien.

Twee ochtendcoördinatoren (aangesteld door het CAW) en twee avondcoördinatoren (aangesteld door de stad) bemannen het pand, telkens samen met een vrijwilliger. Twee vrijwilligers blijven overnachten. Zonder deze gedreven en betrokken vrijwilligers zou de winteropvang niet georganiseerd kunnen worden.

De winteropvang werkt volgens het bed-bad-brood-principe en de armoedeverenigingen zorgen ervoor er elke week verse soep wordt gemaakt, leveren goederen zoals dekens, zeep, handdoeken, overschot van eten,.... De winteropvang kadert in een bredere aanpak van dak- en thuisloosheid. Dit is een samenwerking tussen het Sociaal Huis, het CAW en andere sociale partners 

Wie interesse heeft om de daklozen een hart onder de riem te steken, kan zich steeds aanmelden tijdens de openingsuren op het Sociaal Huis, Kursaalstraat 40.