Lezen is voor iedereen

Gepubliceerd op donderdag 3 december 2020 12 u.
3 december is de internationale dag van personen met een handicap. Voor slechtzienden, blinden, mensen met motorische of cognitieve beperkingen of voor mensen met een tijdelijke leesbeperking is iets dagdagelijks als een boek of een krant lezen vaak een hele opgave.

De bibliotheek van Vilvoorde levert inspanningen zodat iedereen kan genieten van een goed boek. Zo zijn er boeken in brailleschrift, groteletterboeken en luisterboeken.

Schepen voor jeugd, sport, cultuur en evenementen Moad El Boudaati: “De bibliotheek van Vilvoorde hecht zeer veel belang aan diversiteit. Het bereiken van kwetsbare groepen is een prioriteit waar we heel hard op willen inzetten. De bibliotheek is van iedereen. Ik ben zeer blij dat we dienstoverschrijdend de handen in elkaar hebben geslagen om een sensibiliseringsactie uit te werken op deze internationale dag van personen met een handicap.

Schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen Fatima Lamarti vult aan: “Dit is een zeer mooi voorbeeld van inclusie. Lezen is voor iedereen. De bibliotheek is ook een zeer toegankelijke plaats waar veel mensen zich thuis voelen. Dat is hoe het voor veel zaken en plaatsen zou moeten zijn.”

Iedereen die geen of moeilijk gewone, gedrukte boeken kan lezen, kan terecht bij de bibliotheek van Vilvoorde voor lectuur in een aangepaste vorm. Een boeken top 10 met boeken in verschillende vormen die je kan uitlenen in de bibliotheek van Vilvoorde is terug te vinden op de website.

Naast de bibliotheek van Vilvoorde is er ook het Luisterpunt. Dit is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Zij hebben een online aanbod van aangepaste boeken en voorzien een bezorgdienst aan huis. Want verplaatsingen zijn vaak voor mensen met een handicap een hele uitdaging. Er wordt heel wat ondernomen om gebouwen en het openbaar domein beter toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers of slechtzienden maar in de realiteit blijft dit een uitdaging.

Charlotte Santens van de Brailleliga legt uit hoe de kleinste obstakels op de weg voor problemen kunnen zorgen: “Een fiets, vuilniszakken en oud papier vormen vaak hindernissen voor slechtzienden. Ze vallen er letterlijk over. Je kan bijvoorbeeld helpen door je oud papier op de vensterbank te zetten. COVID-19 maakt het enkel nog moeilijker. Voor personen met een visuele handicap zijn de aanpassingen in winkels, in straten, de wachtrijen of de vaste looprichtingen vaak niet te detecteren. De openbare ruimte ziet er nu helemaal anders uit, wat voor problemen zorgt. Maar personen met een visuele handicap helpen, is heel eenvoudig: een simpele mondelinge instructie vanop afstand doet wonderen.”

Op de website van stad Vilvoorde is terug te vinden wat de stad doet voor personen met een handicap.